Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Revúcka vrchovina

Začiatok podujatia: 4. 5. 2023
Koniec podujatia: 8. 5. 2023

4. 5. 2023 Poniky, Zbojská, sysľovisko, 5 km (1. deň)

Z maxima 51 sme klesli na 39 účastníkov. Prišiel pre nás autobus červenej farby. Nazvali sme ho mestským. Bol spoľahlivý a na kratšie vzdialenosti aj pohodlný. Prvý zážitok sme mali už v autobuse. Cestu cez Veľké Pole opravujú. Sú tam semafory. Pravdepodobne ich ešte len nastavovali, lebo sa stalo, že z oboch smerov bola zelená. V strede si potom šoféri ukazovali na hlavu, že kto je väčší … .

Prehliadku kostolíka na Ponikách sme mali vybavenú na desiatu hodinu. Trochu sme meškali. Prijal nás, možno budúci kapucín. Výklad nebol profesionálny, ale zodpovedal nám všetky naše otázky. Kostolík svätého Františka z Assisi z 1. štvrtiny 14. stor. je veľmi pekný, zreštaurovaný. Ďalšou zastávkou boli Zbojská. Prestávka bola dve hodiny. Časť sa rozhodla, že pôjde Surovcov okruh. Neobanovali. Zostali neobčerstvení materiálne, ale duchovne obohatení o peknú ferratu. Často to bolo v previse. Pekný zážitok. Poslednou náučnou zastávkou bolo sysľovisko. Ľudí nebolo veľa, ale neposedných sysľov neúrekom. Na ľudí si zvykli a nemali problém šplhať sa po nohaviciach a či chrbáte. Dali sa aj chytiť. Našťastie nikomu nevliezli do vaku.

Ubytovanie na Flipperi bolo dobré a to isté hovorili aj ubytovaní v Kráľovom dvore a Na psote, kde varili dobré jedlá z diviny.

5. 5. 2023  Sirk, Červeňany – Rákošská Huta – hrad Rákoš – Rákoš,  Jelšava – Jelšavský hrad a späť, 16 km (2. deň)

Predpoveď počasia nám ponúkla pekný deň a po ňom mali prísť zrážky. Vybrali sme sa preto na našu najdlhšiu túru – 16 km. Zastavili sme sa v obci Rákoš, kde nám starostka vybavila sprístupnenie ranogotického kostolíka s freskami. Osobitnú pozornosť si zaslúžila len v roku 1993 (znovu) objavená maľba najsvätejšej Trojice v podobe sediaceho Boha s tromi tvárami a štyrmi očami. Veľmi podobné zobrazenie troch Božích osôb nájdeme aj v Ochtinej a bolo zakázané Tridentským koncilom, keďže pripomínalo vyobrazenie slovanského boha Triglava. Na budúci rok by mal byť znovu sprístupnený pre veriacich po dvadsiatich rokoch. Zatiaľ sa veriaci schádzajú na sväté omše na obecnom úrade.

Autobus nás odviezol do Sirku, časť Červeňany. Je tu zachovaná jedna vysoká pec z pôvodných dvoch. Práve pri nej bola celoslovenská výstava výtvarných diel detí na tému: Kým som. Bol tam riaditeľ školy, učiteľky, starosta. Prichádzali aj organizované skupiny žiakov. Po trase bývalej úzkokoľajky sme prišli do osady Rákošská baňa. Je tu múzeum baníctva. Otvorené bude až o 11,00. Potešil nás obchodík, ktorý sa pre zmenu zatváral o 10,00. Šikovní a smädní to stihli. Sú tu honosné stavby pre správu baní. Je tu aj ako-tak zachovaný park. Zo značky odbočujeme k zrúcanine hradu Rákoš. Je na peknom skalnom hrebeni. Stromy bránia peknému výhľadu. Občerstvujeme sa. Z hradu pokračujeme ešte trochu vyššie. Tam nás čaká dobrá cesta, ktorá nás vyvedie z oplotenej zvernice. Pokračujeme po trase Náučného chodníka malých netopierov. Vidíme bohatú banskú činnosť v minulých rokoch. Autobus nás berie kúsok za Jelšavu. Tu sa pripájame na značku vedúcu k zrúcanine jelšavského hradu. Sú tu len zvyšky múrov, ale zaujímavé miesto.

6. 5. 2023  Slavošovce – Slavošovský tunel - Korpášsky tunel – Mníšanský viadukt – Magnezitovce – Chyžné – Revúcka Lehota, 14 km (3. deň)

Pred dažďom sme sa chceli schovať v Slavošovskom tuneli. Celý deň bolo pekne. Autobus sa nás zbavil pri rodnom dome Pavla Dobšinského. Pokračujeme po cyklotrase do tunela. Pred ním je Dobšinského rozprávkareň. Sú tu odpočívadlá, rozprávkové postavy a vstup do tunela. Obliekame sa. Tunel je dlhý 2 401 m. Za jeho vznik vďačíme Maďarom. Po zabratí územia cez druhú svetovú vojnu sme stratili železničnú trať na slovenskom území. Naši štátni predstavitelia zareagovali promptne a začali stavať železničné spojenie idúce len po Slovenskom území. Stavba začala v roku 1941 a práce sa zastavili v roku 1944. Po navrátení územia nová trať stratila zmysel. Tunel je dnes v dobrej kondícii. Starajú sa oň dobrovoľníci. Pre jeho záchranu by bolo možno dobré dostavať priečelia. V dobrom stave je aj kratší Korpášsky tunel i Mníšanský viadukt. Magnezitovce sme len lízli. Starostkou Revúckej Lehoty sme boli upozornení na cigáňov v Chyžnom. Nemali sme najmenší problém.

Problém bol dostať sa do kostola Zvestovania Panny Márie z 13. storočia. Nevideli sme ho zvnútra, ale je naozaj pekný. Pozrite si ho na internete. Na dverách bolo napísané, že kostol je na zavolanie telefónom otvorený v sobotu od 9,00 do 15,00. Keď som zavolal na telefónne číslo, pani mi oznámila, že je ďaleko a nemôže prísť. Čas oddychu som využil na objednanie vstupu na nedeľu do Ochtínskej aragonitovej jaskyne. Bolo mi jasne povedané, že žiadne rezervácie sa nedajú robiť. Máme prísť a uvidí sa. Aj tak sa dá robiť cestovný ruch. Za takýto prístup v Bratislave nemôžu. Časť ubytovaných v Revúcej šla ešte 5 km pešo.

7. 5. 2023 Ochtiná – Ochtinská aragonitová jaskyňa – Jelšava, Šivetická rotunda, 13 km (4. deň)

Vystúpili sme v Ochtinej. Ideme mimo značky, aby sme šli vedľa zatvoreného kostola v dedine. Teraz patrí evanjelickej cirkvi a. v. Bol postavený koncom 13. storočia v gotickom slohu. Sú v ňom vzácne fresky a patril katolíkom. K jaskyni sme prišli pred desiatou a vstup sme mali tak, ako sme si chceli objednať deň predtým. Sprievodkyňa bola dobrá. Chceli sme sa najesť v hoteli Hrádok. Najedli sme sa pred ním z vlastných zásob, pretože nás pre veľké množstvo nechceli obslúžiť. Vraj tam majú akciu. Nechceli sme ísť po asfaltke, nuž sme nastúpali nejaké metre navyše. Cesta sa stratila. V Jelšave, meste duchov a cigáňov, sme si kúpili nanuky a drobné občerstvenie. Autobusom sme sa vyviezli do Šivetíc. Tam je na kopci najväčšia rotunda v bývalom Československu zasvätená svätej Margite Antiochijskej. Kľúč bol dobre schovaný u starostu obce.

Autobusom sme sa vyviezli do Revúcej. Chceme si ju pozrieť a zúčastniť sa svätej omše večer. Pozreli sme si Prvé slovenské gymnázium zvonku a aj evanjelický kostol a. v. Najedli sme sa v Mamute a svätá omša bola v neskorogotickom kostole sv. Vavrinca. Na ubytovňu sme sa dostali medzimestskou dopravou.

8. 5. 2023 Muránska  Huta – Nemecká lúka – Veľká lúka – hrad Muráň – Chata pod Muránskym hradom – Wesselényiho jaskyňa – sedlo Predná hora, 12 km (5. deň)

Odchádzame. Do rána sa prudko ochladilo. Fúka studený a silný vietor. Po počiatočnom prudkom stúpaní prichádzame na lúky. Voľakedy sa na nich pásli Noriky muránske. Teraz sa tiesnia v ohrade. Mali ísť aj do Topoľčianok, ale zdravý rozum zvíťazil. Chata pod hradom je otvorená. Zastavíme sa pri návrate z hradu. Hrad je zaujímavý, na oboch koncoch sú pekné výhľady. Najviac aj tak zaujala lavica, ak si na ňu sadne dievčina, do roka sa vydá. Na chate sa dalo kúpiť aj niečo pod zub a samozrejme nápoje. Už nás čaká len dlhá cesta po ťažšie schodnom chodníku. Nakoniec prevládla spokojnosť. Nikto sa nezranil, nestratil. Spoznali sme zasa niečo nové.

Zapísal Peter st.

Fotografie z podujatia Revúcka vrchovina.