Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Silvester na Úhrade

Dátum konania: 31. 12. 2022

Trasa: Podhradie – za hradom – Smutný vŕšok – Úhrad – Podhradie (10 km).

Prišlo nás 29. Na parkovisku sme svedkami jazdy krásnych terénnych áut. Žiaľ, nie sú to autá turistov, ale poľovníkov, ktorí sa tiež stretajú v posledný deň v roku. Dnes poľujú na iných miestach, ako pôjdeme my. Hrad je zatvorený. Takto sa na Slovensku robí cestovný ruch. K hradu sa dostávame po pôvodnej ceste zozadu. Aj táto brána je zatvorená. Na hrade musí byť vzácny poklad, keď je takto chránený.

Vypočuli sme si čo to o hrade a zarastajúcim chodníkom po hrebeni odchádzame. Spätný pohľad na hrad nás utvrdil, že je hmla. Zastavujeme sa na Smutnom vŕšku. Pozeráme si aj malú jaskyňu neďaleko v skalách. Prichádzame k poľovníckemu posedu zo sklolaminátu, aký sa vyrábal pre ustajnenie teliatok. Samozrejme je pri ňom krmovisko s jabĺčkami, kukuricou, repou. Kúsok odtiaľ sú vyvrhnuté vnútornosti zo zabitej srnčej zvery. Takéto prípady treba nahlásiť Budajovi. Prichádzame na cestu, ktorá ide do severného sedla pod Úhradom. Teraz už len strmo hore.

Na vrchole už plápolá oheň. Opekáme, rozkladáme koláče. Nevládzeme to zjesť, nuž prebytky balíme pre ubytovaných v DSS. Nakoniec sa ponúka aj šampanské. Dole sme chceli ísť po modrej značke, ale bolo nám povedané, že tam prebieha ťažba a cesty sú rozryté. Vraciame sa teda po zelenej. Pri autách si už želáme všetko najlepšie, zdravie, lásku, čas na turistiku. Rok 2023 bude náročný.

Zapísal Peter.