Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Ostrôžky (autobusový výlet)

Dátum konania: 23. 3. 2019

Trasa: Podkriváň – Javor – Budínske lazy – Budínska skala – Bralce – Tuhár – sedlo Žiar – Divín (25 km).

Prišlo len 30 najlepších. Museli byť trpezliví. Autobus prišiel s 30 minútovým meškaním. Vraj mal poznačený odchod o 7,00. Stáva sa. V autobuse bola dobrá nálada. Bolo čo jesť. Pitný režim som nezaregistroval. V Podkriváni nás vítalo slnko a ticho. Naša dedina sa mení. Pôvodné domy sú raritou, zato novodobé zámky hýria farbami, udivujú rozmermi. Prechádzame sa po lazoch a čo vidíme: výsosť Poľany, hory a opachy nezvratných skál i prekrásnu slovenskú diaľ. Dosť bolo Sládkoviča.

Lazy slúžia pre chov dobytka. Pasienky sú oplotené. Turistom je umožnené chodiť po značených trasách. Vyškriabali sme sa na vrchol Javora. V prístrešku i okolo neho kŕmime hladné telá. Chata pod Javorom voľakedy patrila turistom. Minulý čas platí aj v prítomnosti. Tabuľami sme upozorňovaní, že v ohrade je plemenný býk. Plne rešpektujeme. Na Budínsku skalu je odbočka. Je to vlastne zvetraný lávový prúd. Sú tu zaujímavé skalné útvary, kamenné moria a dokonca aj Jánošíkova skrýša. Nič sme v nej nenašli. Na lúke všetkých prepadol hlad. Zaujímavé, ako dobre trávi na čerstvom vzduchu.

Cesta na Bralce je rovinatá, zdá sa dlhá. Na vrchole je útulňa. Okolo sa dá posedieť. Pekné skalné útvary začínajú až za sedlom pod Bralcami. Je tu aj vyhliadka, Balvanová jaskyňa. Pri vstupe do nej opatrne. Po ľahšom úseku otvor padá strmo dole. V Tuhári optimisti dúfali, že bude krčma. Z úst sa nám len zaprášilo. Mramor z tuhárskeho kameňolomu je použitý na obecné lavičky.

Cestou do sedla Žiar sme nemilo prekvapení smetiskom. Netriedený odpad. Za sedlom očakávame siluetu Divínskeho hradu. Konečne. Hrad sa postupne opravuje. Zreje do krásy. Pod hradom je aj občerstvenie. Kamenná miestnosť, kamenné umývadlá. Akoby len včera odišli Flinstonovci. Obec je vzorne upravená, kaštieľ vynovený, kostol obohnaný obranným valom. Prítomnosť vodnej nádrže Ružiná - miesto na rodinnú dovolenku ako stvorené – ak nestretnete medveďa alebo plemenného býka mimo ohrady.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Ostrôžky (autobusový výlet).