Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Balaton II

Dátum konania: 8. 6. 2017

1. deň, štvrtok, 8. 6. 2017

Trasa: Kemp Badacsony-tomaj – Szigliget – Hegymagas – Tapolca – Szent Györgyhegy – Nemesgulaács – kemp Badacsony-tomaj

Nočnými Topoľčanmi sa ticho zakráda 29 cyklistov. Ešte sme rozohriati jazdou bicyklami. Autobus mal byť pristavený o pol druhej. Príves na bicykle sa pokazil, musíme čakať. O pol tretej teplota vzduchu začína klesať. Ema sa zohrieva behom okolo stanice, Max jazdou na bicykli. O tretej sa polovica cykloturistov presúva zohriať na benzínku Shell. Obsluha aj príchodzí policajti si nás s udivením prezerajú. Nekonáme neprístojnosti, pijeme teplé nápoje a tak nás nechávajú zohrievať sa vo vnútri.

O piatej hodine za spevu vtákov konečne odchádzame. Slnkom zaliaty kemp v Badaczonytomaj nás už očakáva. Ubytovávame sa v pekných bungalovoch a o jednej vyrážame na skrátenú cyklotúru. Tí, ktorí už na hrade Szigliged boli, zostávajú pri bicykloch. Ostatní prezerajú rozľahlý, čiastočne rekonštruovaný, viacúrovňový hrad. Z hradu je krásny výhľad do okolia. Pokračujeme do Tapolce. Priamo v centre mesta je jaskyňa s termálnou podzemnou riekou, po ktorej sa dá člnkovať. Vyfasujeme 3D okuliare – sprievodca hovorí po maďarsky, Ferko s Marcelkou prekladajú. Sprievodca podrobne opisuje fotky z okolia Badaczony. Máme sa na čo tešiť. Najprv si prezeráme videoprojekcie s fotkami mnohých pekných maďarských jaskýň. V okolí Tapolce ich je neúrekom. Samotné člnkovanie po priehľadnej vode rieky je určite zážitkom. Voda je vraj plytká, jaskyňa osvietená, miestami sa odrážame iba rukami. V jaskyni je asi 20 stupňov. V meste vymieňame forinty.

Vyšliapeme do polovice kopca Szent György hegy. Pred nami sú už iba kamenné schody a húštiny vedúce do kopca k skalnému útvaru bazaltový organ. Ideme pešo. Nie všetci nájdeme správny chodník. Z vyhliadky na vrchu kopca je opäť pekný výhľad. V kempe si dáme večeru a pomerne skoro zaspávame.

2. deň, piatok, 9. 6. 2017

Trasa: Sümeg – Sümegi Bazaltbánya – hrad Tátika – Szent Vendel Kemping – Zalaszántói sztúpa – Zalaszántó – Hévíz – Keszthely

Ráno nás autobus odváža po hrad Sümeg. Je krásne zrekonštruovaný so zatrávneným nádvorím a pasúcimi sa koňmi. Prichádza viac skupín školákov. Dosť dlho sa zdržíme, je na čo pozerať. Od zrekonštruovaných dobových miestností, cez mučiace nástroje, atrakcie pre deti, dvorček s hydinou, bylinkovú záhradu až po kaviareň so suvenírmi. Po ďalších kilometroch po peknej lesnej ceste odbočujeme k ďalšiemu hradu Tátika. Po kilometri bicyklom znovu odkladáme bicykle dobrovoľným strážcom a pešo šliapeme k zrúcanine. Z hradu už vidíme náš ďalší cieľ. Ak to náhodou neviete, aj Maďari majú svoju budhistickú stúpu - Zalaszántói. Trochu šliapania do kopca a sme tam. Biela, majestátna, postavená na krásnej zelenej lúke uprostred lesa. Mohli sme potočiť modlitebnými mlynčekmi, ako v Indii.

O piatej popoludní už relaxujeme v kúpeľoch Hévíz. Plavci plávajú v sopečnom kráteri s teplou vodou medzi leknami, niektorí sa natierajú liečivým bahnom. Cyklo chodníkom prídeme ku kaštieľu Keszthely. Krátka obhliadka – spoločné foto. Do kempu nás priváža autobus o deviatej večer. A to sme ešte vynechali plánovaný hrad Rézi, ktorý čnel v nebeskej výške. Zaspávame za svitu mesiaca v splne.

3. deň, sobota, 10. 6. 2017

Trasa: Szentantalfa – Koveskál – Szentbékkálla – hrad Csobánc – Káptalantóti – Nemesgulács – Szent István Király Kápolna – kaplnka Jána Pavla II. – pešo rozhľadňa Kisfaludy – druhá rozhľadňa – kaplonka Jána Pavla II. – Badacsony-tomaj

Autobus nás vyvezie k mestu Szentantalfa. Zo začiatku miernym zjazdom s vetrom v chrbáte prídeme Szentbékkálla. Najskôr si pozrieme zrúcaninu malého kaštieľa, ktorý dal postaviť miestny biskup. Na cirkevné účely neslúžil. Vraciame sa do dediny a pokračujeme ku skalám Kötenger. Zvláštne naukladané skaly. Keď vylezie pár ľudí na jednu z nich, dokáže ju miernymi pohybmi rozhojdať. Hojdali sme sa takmer všetci. To u nás nemáme. Prichádzame pod hrad Csobánc. Šliapeme hore popri viničných domčekoch. Začína popŕchať. Opäť nechávame bicykle dobrovoľníkom a krovinami sa predierame ku zrúcanine hradu. Na priečelí zrúcaniny je medený reliéf znázorňujúci bitku o hrad. V ruinách hrá chlapík na saxofóne, vraj baladu o láske (povedal Feri). V tom drobnom daždi, medzi zrúcaninami, je to veľmi pôsobivé. Cestou dolu mierne improvizujeme cestu pomedzi vinice, časť výpravy zostáva u miestnych vinárov na občerstvenie.

Dážď ustáva, vraciame sa do Badaczony-tomaj. Nad mestom sa skupina odpája smer kúpanie Balaton. Druhá skupina sa šplhá ku kaplnke sv. Štefana. Kaplnka je veľmi pekná, novopostavená z kameňa. Kilometer za ňou v lese je kaplnka venovaná pápežovi Jánovi Pavlovi II. Pod ňou zanechávame strážcu Janka s bicyklami – v prameni naberáme vodu, berieme navigáciu a pešo ideme k rozhľadni Kisfaludy. Je novopostavená, kovová s dreveným obložením. Opäť nádherné výhľady, vidíme takmer všetko, čo sme počas troch dní navštívili. Prebehneme ešte k druhej vyhladni (maďari majú na troch kilometroch dve!!!). Schádzame do kempu a chladíme sa v Balatone.

4. deň, nedeľa, 11. 6. 2017

Trasa: Tihany – Balatofüred – Balatonalmádi – Balatonkenese – Balatonakarattya-Csörcsil büfé

Autobus nás odváža na levanduľový polostrov Tihany. Katolíci idú na omšu, ostatní nakupujú levanduľové suveníry a kochajú sa výhľadmi na slnkom zaliaty Balaton. Z omše sme síce rozumeli iba „szent három – svätá trojica a szent baránok – baránok boží“ ale nedeľa je nedeľa. Zbehli sme do prístavu a odtiaľ už po pobreží prevažne po cyklo chodníku až do kúpeľného mesta Balatonfüred. Hlavná promenáda sa opravuje. Letná sezóna je už v plnom prúde. Mali sme ešte jednu zastávku. Tam sme sa telefonicky spojili s navigátormi z autobusu, zjedli posledné maďarské jedlo, urobili fotky z prístavu a peknou rovinkou až k autobusu do Balatonakarattya na parkovisku Csörcsil büfé. Cestou vykladáme v Šali našich tlmočníkov Ferka a Marcelku. Domov prichádzame o 19,30 oddýchnutí, okúpaní, spokojní.

Zapísala Edita.

Fotografie z podujatia Balaton II.