Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Predsilvestrovský Marhát

Dátum konania: 30. 12. 2016

Trasa: Bojná – smetisko – Bielený vrch – Marhát – Jurko - Radošina (23 km).

Zimná klasika. Tentoraz sme začínali na Bojnej. Šli sme za pachom cigánskych osád a prišli sme na smetisko. Kúsok nad ním, pri poľovníckej chate, nás čakali usporiadatelia. Asi veľa piekli na Vianoce, pretože nás ponúkli prebytočnými zásobami a klasicky sme dostali tatranku. Počasie vynikajúce, nálada predsilvestrovská, trasa nenáročná. Predĺžili sme si ju výstupom na Bielený vrch. Čakali nás pekné výhľady. Na Marháte to už vrelo. Voľakedy sme chodili na Marhát na Silvestra, ale bolo tam veľa ľudí, psov, hluku. Zdá sa, že keď chceme zažiť prírodu, musíme prísť už 29.12.

Žranice zasa veľa. Nedalo sa ale odolať šunke a syrom z Francúzska. Na tomto podujatí netrpia najviac nohy, ale žalúdok. Niektorí sa rozhodli pre skorší odchod, my sme sa rozhodli pre dlhšiu trasu. Na Jurkovi zasa niečo nové. Otvorená bola pustovňa s pustovníkom, pred kostolom sú nové lavičky, v kostole i okolí čínske lienky. Všade trochu snehu, topánky čisté. Pred Radošinou sme šli po lúke i krajom zoraného pola. A tu sme už súkromničili a brali si blato na topánky. Keď sme prišli na asfaltku, vypadalo to, akoby tadiaľ prešiel zablatený traktor. V jednom z dvorov zdierali z kože diviaka, druhý sa na zemi ešte vyvaľoval. Nemám veľmi rád tieto scény.

Za krčmu sme si zvolili u Gedeona. Po otvorení dverí nás prepleskol cigaretový smrad. Chceli sme sa otočiť, ale povedali nám, že môžeme vyvetrať. Tak sme zostali, aj keď domáci smradi krčmu znovu intenzívne zadymovali.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Predsilvestrovský Marhát.