Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Jurko

Dátum konania: 1. 5. 2011

Trasa: Jurko a Topoľčianky na bicykli (50 km).

Daždivá nedeľa to bola. K Jurkovi sa vydal na bicykli len jeden a do Topoľčianok sa pozreli dvaja. Všetci traja zmokli a nie raz.

Jurko – aj samotná účasť na hodovej sv. omši bola nižšia ako obyčajne. Ráno pršalo. Chceli ísť aj deti z domova a či ťažko hovoriace, ale z Nitrianskej Blatnice sa vrátili. Počasie sa cez omšu držalo. Bolo chladno, ale nepršalo. Kostol bol otvorený. Našli tam predrománske okno a tak sa usudzuje, že kostolík sv. Juraja je najstarší na Slovensku. Novinkou bolo aj zaradenie kríža nad kostolíkom medzi medzi pamiatky. Bol očistený od machu a lišajníkov. Všetko, ako väčšinu prác na celom komplexe, urobili členovia rodiny Kolníkovcov. Po omši som sa zarozprával s účastníkmi. Čas, ktorý nám bol daný na pohodlný odchod bez dažďa vypršal. Začali padať obrovské kvapky. Myslel som si, že prišli až z Japonska, kde narástli pri prelete nad poškodenou jadrovou elektrárňou. Po kvapkách prišlo niečo tuhšie. Ľadovec. Viac ho padalo v nižších výškach. Po utíšení veľkého dažďa som sa vybral cez horu do Bojnej. Cesty boli pieskové i obdarené mazľavým blatom. Bicykel sa choval, ako by ani nebol môj. Nebol som jeho pánom. Tam som sa cítil manipulovaný ako naša premierka Miklóšom a Dzurindom.

Topoľčianky – viem len toľko, že návštevnosť na otvorenom dni v žrebčíne bola menšia. Pred dažďom sa snažili schovávať. Nie vždy sa im to podarilo.

Zapísal Peter.