Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Via Ferraty - Czesznek a Tatabánya (Maďarsko)

Dátum konania: 22. 8. 2015

Na Slovensku máme len jednu tzv. zaistenú cestu ­- via ferratu pri Martinských holiach. Navštívili sme ju minulý rok. Ak človek chce ísť na ďalšie zaistené cesty je odkázaný na okolité štáty. Tento rok (2015) pribudli v Maďarsku hneď dve miesta s viacerými cestami. Najprv sme sa vybrali do dedinky Czesznek, ktorú sme už tento rok tiež navštívili.

Z peňazí Európskej únie tu boli v malej rokline neďaleko hradu vybudované tri via ferraty. Začínali sme najdlhšou s názvom „Várpanoráma“, je dlhá 180 m a má prevýšenie 60 m. Obtiažnosť C ­ D. Cesta nie je náročná. Končí sa nad stromami s pekným výhľadom na hrad.

Po zostupe späť do rokliny sa rozhodujeme pre najkratšiu cestu „Tálos Zoltán emlékút“. Cesta je síce krátka, má len 70 m, ale prevýšenie má 50 m a obtiažnosť až E. Začína sa traverzom po hladkej stene s následným kolmým výšvihom. Samozrejme, že pri tejto obtiažnosti netrčia zo steny žiadne oceľové pomôcky pre nohy. Človek má len lano, na ktorom visí a vlastnú kreativitu kam dať nohy. Ferratu sme napokon zdolali, ale dala zabrať.

Schádzame po značke, cez opustený židovský cintorín a nastupujeme na tretiu ferratu. Čaká nás malý lanový mostík a záverečné fotenie.

Po malom občerstvení v miestnej krčmičke sa vydávame ešte do mesta Tatabányia. Tam majú tiež tri ferraty, len sú o dosť dlhšie. Nachádzajú sa v masívnom skalnom brale nad mestom, ktoré je viditeľné už zďaleka.

Na začiatok si vyberáme rovno tú najťažšiu. Volá sa Kata a meria 140 m, s prevýšením 85 m. Lano začína na kolmej skale, bez stupov a chytov, približne vo výške 1,5 m nad zemou. Tým je jasne naznačené, že ten, kto sa tam bez cudzej pomoci nedostane, nech si radšej vyberie ľahšiu ferratu ­ napríklad neďalekú Hét Vezér. My sme ju predsa len skúsili, ale po pár desiatkach metroch nadľudského trápenia, sme sa radšej presunuli na už spomínanú Hét Vezér. Tá má dĺžku 300 m, prevýšenie 90 m a obtiažnosť D. Je na nej aj odhadom asi 20 metrový lanový most, odkiaľ je celé mesto Tatabánya ako na dlani. Po celom dni nám už dochádzali sily, tak sme boli radi, že sme šťastne došli na koniec.

Na záver sme si pozreli obrovskú sochu bájneho turula a z parkoviska upaľovali domov.

Nákresy Via Ferrát v Czesneku
Nákresy Via Ferrát v Tatabányi

Zapísal: Peter ml.

Fotografie z podujatia Via Ferraty - Czesznek a Tatabánya (Maďarsko).