Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Celoslovenský zraz turistov vo Veľkom Mederi

Dátum konania: 10. 7. 2015

Kempovali sme v peknom prostredí kúrie Plauter. K dispozícii boli dve sprchy a tri záchody. Sprchy aj stačili, pretože sme mali voľný vstup do areálu termálneho kúpaliska. A záchody? Nikoho som nevidel s prekríženými nohami. Počet účastníkov bol nad 600.

10. 7. 2015 Dobogókó - Lukáčova priekopa - roklina Rám - energetické centrum zeme - Dobogókó plánovaných 14 km, skutočných (18 km).

4 autobusy nás vyviezli do výšky 699 m. Tu sme Edmundovi Térymu položili veniec. Strmhlav sme sa pustili k ústiu rokliny Rám. Je najkrajšou v Pilišských vrchoch. Keďže sme chceli vidieť aj energetické centrum zeme, predrali sme sa dopredu. Roklina mala o niečo viac vody, ako pri našej poslednej návšteve. Nerezové zábradlie nikto neodovzdal do zberu. 11 sme sa odpojili s povolením vedúceho túry. Pred samotný kopčekom nás vítali skalní mužíci a vyrezávaná brána. Tesne pod vrcholom je skalný hríb, ktorý má silné energetické účinky na niektorých vnímavých ľudí. Chceli sme si tam dobiť aj telefón, ale v kameni nebola žiadna zástrčka. Jedli sme len stroho, pretože tam sa všetko násobí. Faktom je, že späť sa nám šlo ľahko. Dohonili sme našu skupinu so 170 účastníkmi. Na vrchole sme prekontrolovali, či je ešte veniec na svojom mieste. Bol. Obsluha v miestnej reštaurácii bola pomalá. Čakali sme na niektorých fajnšmekrov. Večer kúpanie v termáloch. V tábore výborná trampská muzika.

11. 7. 2015 Hrad Csesznek - Čertova priekopa - Kamenná priekopa - Csesznek (plánovaných 12 km, skutočných 16 km).

Autobusy nás vyviezli do dediny Csesznek. Hrad je na dosah, ale pozrieť si ho nejdeme. Opravujú cestu naň. Čertova i Kamenná priekopa sú zaujímavé, pekné a čiastočne aj adrenalínové. Na Maďarsko prekvapujúco dobré. Vraciame sa do dediny. Všetci sa vrhajú na pohostinstvo. Je aj guláš. Nás však zaujal ferrátový chodník Dobyvateľov hradu. Klesáme dole. Vápencové bralo, na ktorom je postavený aj hrad, má tri zabezpečené cesty. Keďže Fero s Marcelou i Janko s Editou celý deň nosili so sebou ferrátový sed, neodolali. Času veľa nebolo, ale aspoň jednu skúsili. Batohy sme im zobrali a šli sme do krčmy. Tam na nás čakal už len jeden autobus. Ľudia z neho si presadli do ďalších troch, aby nemuseli na nás čakať. Nás sedem, dvaja sprievodcovia a 50 miestny autobus. Cestu späť sme si užili v maximálnom pohodlí. Po príchode do kempu sme zistili, že v kúrii Plauter je svadba. Ona bola vlastne pred kúriou. Tíško sme prekĺzli do stanového tábora. Zraz sa podarilo ukončiť. Na záver hrala skupina, ktorá sa hrať ešte len učila.

12. 7. 2015

Voľné lístky do termálneho kúpaliska platili aj v nedeľu. Hneď po otvorení sme už vyvaľovali na chládku. Vydržali sme do 12:00. Celý areál je pekný, priestranný s dostatkom stravy i atrakcií. Je tam aj lanová dráha. Ubytovanie takmer v každom dome a či záhrade.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Celoslovenský zraz turistov vo Veľkom Mederi.