Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Stred slovenska – Hrb

Dátum konania: 2. 10. 2021.

Trasa: Strelníky – Veporské skalky - Ľubietovský Vepor – Hrb – Chata pod Hrbom – Strelníky (19 km).

Odchod: 6,00 z parkoviska Tesco v Topoľčanoch na autách.
Príchod: cca 19,00 do Topoľčian.

Nahlásiť sa je možné telefonicky na čísle 0905 609 385, peter@zochar.sk. Prosím dajte vedieť aj kto môže ísť autom.

Veporské skalky - prírodná pamiatka sa nachádza na južnom svahu Vepora, v nadmorskej výške približne 1000 m n. m. až 1100 m n. m.

Hrb je geografickým stredom Slovenska. Stredová poloha Hrbu je vypočítaná pomocou geometrických priesečníkov.

Chata na Hrbe - slávnostne ju otvoril Odbor Klubu československých turistov z Ľubietovej 14. júla 1935. Počas Slovenského národného povstania chatu vypálili nemecko-maďarské vojská na konci februára 1945, lebo v nej počas 1944 – 1945 sídlil štáb 1. Československej partizánskej brigády Stalin majora Jogorova – 3. partizánsky oddiel pod vedením kapitána N. Kaličenka. Po 2. svetovej vojne bola chata opätovne otvorená 28. mája 1950 veľkým úsilím ľubietovských turistov. Po zoštátnení fungovala ako rekreačné zariadenie Slovenskej akadémie vied. V 80-tych rokoch chatu odkúpil národný podnik Skloplast Trnava, kedy v sedle pribudol malý lyžiarsky vlek. Dnes je objekt súkromným vlastníctvom niekdajšieho chatára, ktorý objekt spravoval už sa čias podnikového zariadenia Skloplast Trnava. Chata je na predaj a je zatvorená.

Slovenské Rudohorie poskytlo dostatok kvalitnej rudy. Miestne lesy dostatok dreva a Rudohorské potoky a rieky dostatočné množstvo vody. Rok 1692 bol v tej dobe naozaj významný medzník pre tento kraj. Bol totiž rokom, kedy sa v Ľubietovej stavia prvá vysoká pec v Uhorsku, o čosi neskôr v Hronci sa buduje prvá pudlovňa, kde sa tvorí z liatiny železo a valcovňa. Iba cez kopec – v Čiernom Balogu sa stavia lesná železnica. Všetko symboly revolúcie, pokroku a zmeny. Svet už nikdy nebude ako býval. Toto obdobie pripomína Železné srdce Slovenska. V Ľubietovej budeme vidieť- Liatinovú sochu – „Telo ako telo“ vytvorená Mgr. art. Magdalénou Jančurovou je umiestnená v časti mestského parku, kde sú vystavené horotvorne horniny okolia Ľubietovej a exponáty historického banícko - hutníckeho remesla. Súčasťou geoparku je aj mineralogická miestnosť, kde sú vystavené najkrajšie minerály Ľubietovej a okolia,
archeologické nálezy z vykopávok Mestského hradu a insignie banícko - hutníckeho spolku OZ LIBETHA.  V mestskom parku v Ľubietovej je aj socha Banský portál. Po trase ešte budeme vidieť v sedle pod Hrbom sochu Tichomíra a sochu Vtáčiky – Čeleniec, ktorá pripomína tu prítomné včelárstvo.