Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Kostolec

Dátum konania: 15. 5. 2021.

Trasa: Moravany – Veľký jarok – vodná nádrž Striebornica – sedlo Skalka – Skalka – Kostolec – Hubina – Moravany (15 km).

Odchod: 7,00 z parkoviska Tesco v Topoľčanoch autami.
Návrat: 16,00.

Prosím, nakoľko ideme autami, nahláste sa a nahláste i možnosť zobrať auto.

Moravany – podľa paleontologických a archeologických nálezov v chotári obce bolo sídlo lovcov mamutov a neskôr sídlisko kultúry volútovej a lengyelskej. Dedina je známa bohatými nálezmi štiepaných kamenných nástrojov, zbraní, šperkov i štiepaných plastík. V roku 1938 sa tu našla soška ženy vyrezávaná z mamutieho kla – Venuša z Moravian – ktorej vek sa odhaduje na 22 800 rokov. Je to najstarší doklad výtvarného prejavu na Slovensku. Je žltosivobielej farby, vysoká 7, 6 cm a znázorňuje nahú(!) ženu bez hlavy(!!).

Veľký jarok – tvorí ho až 20 metrov hlboká a približne 100 metrov dlhá erózna ryha v štvrtohorných sprašových sedimentoch, tvoriaca roklinu lemovanú strmými stenami. Roklina vznikla pomerne rýchlym eróznym zarezaním sa vozovej cesty, ktorá touto oblasťou v minulosti viedla.

Kostolec – osídlenie už v dobe kamennej, vo Veľkomoravskom období tu bol veľmožský kniežací dvorec, dnes kolová hradba, základy kostola a obydlí, kruhový výhľad.

Na Vašu účasť sa tešia členovia KST Žochár, 0905 609 385, peter@zochar.sk.