Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Chočské vrchy, Studničná – Hrdoš – Ľubochňa

Dátum konania: 3. 7. 2021.

Trasa: Studničná – Komjatná – jaskyňa v Hrdoši – Hrdoš – Hrdošské jaskyne – Ostré – Havran – Ľubochňa kúpele (15 km).

Odchod: 6,00 z parkoviska pred autobusovou stanicou v Topoľčanoch.
Príchod: cca 18,00 do Topoľčian.

Nahlásiť sa je možné do 29.6. 2021 mailom: peter@zochar.sk, telefonicky na čísle 0905 609 385 - Peter Dragúň.

Program

Studničná sa nachádza v nadmorskej výške 770 metrov a leží na okraji Šípskej Fatry, čo je podcelok Veľkej Fatry. Bola pôvodne samostatná obec, či skôr usadlosť, ktorú obývalo niekoľko rodín. V polovici 19. storočia administratívne splynula s neďalekou Komjatnou. Jej názov vznikol vďaka väčšiemu počtu vyvierajúcich horských a poľných studničiek. Výrazné dolomitovo-vápencové bralo Sedem kostolov, vyrastá priamo medzi domami a je produktom chočského príkrovu. Jeho výška dosahuje 30 až 80 metrov. Z vrcholu sú pekné výhľady.

Komjatná – prechádza cez ňu praveká obchodná magistrála, ktorá viedla z Liptova na Oravu, zaniknutý kostol sv. Ducha, jednoloďová románsko-gotická stavba s polygonálnym ukončením presbytéria, bez veže, z 12. storočia. V prameňoch sa spomína v roku 1492. Zanikol po roku 1820, kedy bol pre zlý technický stav uzavretý. Jeho základy boli objavené pri archeologickom výskume Václava Hanuliaka v roku 1982. V súčasnosti je lokalia prezentovaná, nachádza sa tu pamätná tabuľa upozorňujúca na archeologickú pamiatku.

Jaskyne v Hrdoši – z vrcholových častí hrebeňa, najmä z vrcholov Predný a Zadný Hrdoš, sa naskytajú krásne výhľady na Malú Fatru, Chočské vrchy či Západné Tatry. V oblasti Hrdošovej skaly možno obdivovať mohutné skalné bloky s oknami, bránami a niekoľkými jaskyňami. Najväčšou z týchto jaskýň je 120 m dlhá oficiálne neprístupná Žaškovská jaskyňa. Podľa istej oravskej povesti stával v minulosti niekde vo vrcholových častiach masívu hrádok. Tomuto hrádku panoval istý veľmož, ktorého pre jeho pyšnú povahu nik nenazval inak ako Hrdošom. Hrdoš bol nesmierne majetný, o svoje bohatstvo sa však veľmi bál, a tak ho poskrýval v okolitých jaskyniach. Svoj život plný strachu a zlých skutkov nakoniec ukončil skokom zo skaly, ktorá sa dnes nazýva Hrdošovou.

Ľubochňa – kúpeľný park s množstvom zaujímavostí, historická vodná elektráreň, krčma

Cena dopravy

  • Dospelí:
    • člen KST: 14 €,
    • nečlen KST: 17 €.
  • Deti do 15 r.
    • člen KST 10 €,
    • nečlen KST 12 €.