Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Brigáda na Juhu

Dátum konania: 21. 4. 2012.

Trasa: Chôdza s vrecami odpadkov (0 km).

Brigáda

Pred Veľkou nocou sme si upratali príbytky. Tí náročnejší si upratali aj vo svojom vnútri. Vonku sa však prechádzame pomedzi plastové fľaše, igelitky.... Kto sa chce cítiť aj vonku ako v upratanom domove, nech priloží ruku a zúčastní sa brigády, ktorá sa bude konať v sobotu 21.4.2012 na sídlisku Juh.

Stretneme sa v amfiteátri Margarétka o 8,00. Kto má rukavice, môže si priniesť. K dispozícii mám 100 párov. Dúfam, že nebudú stačiť. Vrecia na odpad máme. V tomto roku vyzbierame odpad v dvoch zalesnených častiach medzi valmi pri rieke Nitra. V minulom roku sme odviedli peknú prácu. Do jesene sme zberali nový odpad. V tomto roku mám prisľúbené, že Povodie Váhu bude častejšie kosiť územie so stromami tak, aby sa tieto miesta stali trvalo navštevovanými občanmi Topoľčian.

Pracovné nástroje: budeme potrebovať pílky, sekerky, hrable, nožnice na drevo – väčšie.

Verím, že prídete.

Prikladám aj článok, ktorý, ako dúfam, vyjde utorok v Dnešku.


Za čistejší Juh

Zvykneme nadávať na našich neprispôsobivých občanov, že nechávajú po sebe neporiadok. A je to pravda. Chceme, aby sa chovali ako my. Zatiaľ to na nich nemá vplyv. Ale ja mám dojem, že my sa začíname podobať im. Keď sa pozriem okolo seba, vidím porozhadzované plastové fľaše, igelitky, obaly z rôznych tovarov. Pritom smetných nádob máme dostatok. V tom to nie je. Čo by nám pomohlo? Stačilo by zatvárať smetné nádoby, chovať sa ako v domácnosti. Že by to bolo v tom, že sa v našom meste necítime ako doma? O pocit domova sa musíme postarať sami. Tu bývam, budem tu bývať, tak preň niečo urobím. V čistom upravenom prostredí sa budem cítiť dobre. Ak príde návšteva, smelo sa pôjdem s ňou poprechádzať aj po najtajnejších zákutiach mesta. Možno je to trúfalosť, ale chcel by som Vás vyzvať, aby ste 21.4.2012 o 8,00 prišli k amfiteátru Margarétka. Začneme na Juhu. Dostanete vrecia a podľa počtu brigádnikov si rozdelíme zóny na upratovanie. Turisti z KST Žochár, tak ako v minulom roku, vyčistia úsek medzi valmi. Školáci zo Základnej cirkevnej školy sv. Jána Bosca tiež pomôžu. Odvoz odpadu zabezpečí firma Schwarz-eko. Keby z každého činžiaku prišli aspoň dvaja, tak máme vyhrané. Len sa nespoliehajte na suseda, že ten pôjde. Príďte Vy. Odmenou nám bude dobrý pocit z vykonanej práce. Mnohí sa nad tým usmejete, ale ten pocit príde, ak prídete aj Vy. Rád by som si vypočul návrhy na zlepšenie čistoty. Jedným z návrhov bude aj väčšia zodpovednosť obchodníkov pri narábaní s odpadmi. Stačí sa pozrieť na okolie smetných nádob pri obchodnom centre Juh. Určite by sme mohli napadnúť hygienu pri našej Perle juhu. Výstižný názov vhodný ale do úvodzoviek. A určite máte aj Vy veľa neuskutočnených nápadov, ktoré by sa dali zrealizovať. Spíšeme ich a predložíme mestskému zastupiteľstvu. Mnohí v duchu oponujú, že nech sa o čistotu stará mesto, veď platíme dane. Ono sa stará, ale odpadky si zahadzujeme my, vietor vyberá sáčky z otvorených kontajnerov, keďže sme ich nezatvorili my. My sme znečisťovateľmi. Mesto nám zhromaždený odpad rado odvezie. Tak čo? Prídete? Alebo budeme čakať, že sa to uprace? Japonec Sato zatiaľ nemá trvalý pobyt v Topoľčanoch. Je to len na nás.