Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Zimný zraz regiónu Topoľčany – Práznovce

Dátum konania: 21. 1. 2023

Trasa: Sádok – Kozlica – Vres – Sádok (9 km).

Dva roky sme sa kvôli obmedzeniam nemohli stretnúť. Trinásty ročník sa konal až teraz. Turisti odišli autobusom na Sádok a odtiaľ podľa plánu. Počasie bolo dobré, nemrzlo, napadaný sneh pár centimetrov. V nižších výškach sa pri chôdzi miešalo blato so snehom.

Kozlica aj Vres boli pokryté snehom. Výhľady neboli ďaleké, ale pekné. Na Sádku už čakal autobus od Švajlena. Mierne znečistené topánky sme si umyli pod obecnou studňou. Kultúrny dom bol už pripravený. Neviem, či nás bolo dosť a či málo. Prišlo cca 130 turistov. Pri obavách o zdravie možno aj dosť.

Domáci boli na nás pripravení. Na obed sme mali kapustnicu. Bola taká hustá, že lyžica sa do nej nedala ani zapichnúť. Okrem toho bola aj vynikajúca. Bol tam aj starosta Kovariec s maketou rozhľadne na Tribeči. Povedal nám pár slov o nej a pridal aj optimistický termín postavenia – do troch rokov. Pri funkčnosti našich úradníkov, ich odbornosti to nevidím tak optimisticky.

Zrazu sa zúčastnilo 10 klubov a prezentáciu malo deväť. Niektorí si nerobili nič z prekročenia limitu 10 minút. Tí, čo to dodržali sa ochudobnili. Ale takí sme. Druhý chod bol ešte bohatší. Boli kuracie stehná, rezne, zemiaky, ryža, dva druhy šalátov, jaternice, klobásky, ako kyselé – uhorky, čalamáda, baranie rohy. Nakoniec sme dostali na stôl aj sladké pečivo. Vo vyhodnotení fotografií sme vyhrali všetky tri ceny. Neviem, či súťažili aj iné kluby. Je to ich problém.

Potom už Paľo spustil hluk cez svoju aparatúru. Hral pesničky overené praxou. Bolo to trochu hlučné. Kto sa chcel rozprávať, musel kričať. Ale tak to už na zábavách býva. Ďakujeme Práznovčancom. Všetko klapalo a hlavne, že sme sa vrátili do starých koľají. Najkrajšie na zraze boli úprimné a radostné stretnutia turistov.

Zapísal Peter st.