Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Velčický hrad

Dátum konania: 1. 4. 2023

Trasa: Velčice – sklárska lúka – Velčický hrad – horáreň Kľačany – Dvanásta tabuľa – Zlatnianska skalka – Jesenského hrobka – Velčice (17 km).

Na túto túru napriek 1. aprílu prišlo presne 40 ľudí. Nikto z nás na mieste hradu ešte nebol. Nuž, boli sme zvedaví.

Parkujeme na parkovisku pri kostole a cez dedinu odchádzame k vodnej nádrži Velčice po dobrej ceste. Pred priehradou nás zastavil plot. Je to plot danielej obory. Povedľa neho schádzame k Čerešňovému potoku, ktorý musíme prebrodiť. Stalo sa tak bez ujmy, až na jedu osobu, ktorá si do potoka sadla. Tú už na Veľkonočný pondelok oblievať nemusíme. Krajom obilného poľa prichádzame na dobrú cestu. Je rovná, ani čo by ju pravítkom kreslili. Zastavujeme sa pri kríži, ktorý v roku 1949 dala postaviť lesná spoločnosť Brezina. Absolvujeme tu aj prvé občerstvenie.

Z priamej cesty odbočujeme k bývalej sklárni. Našli sme jednu malú polozbúranú stavbu na zarastajúcej lúke. Skláreň postavili údajne Forgáčovci niekedy medzi 30. a 60. rokmi 19. storočia. Areál sklárne pozostával podľa súdobých máp zo 14 stavieb, z ktorých časť mohla slúžiť aj na bývanie sklárov. Robotníci boli nemeckého pôvodu. Bolo ich tam asi 50. Skláreň svoje pôsobenie ukončila v roku 1879. Ešte pred polstoročím sa tu nachádzali zvyšky pecí. Pece mali hruškovitý tvar, priemer dna cca 60–70 cm, výšku približne 120 cm. Podľa zachovaných dokladov, ústnej tradície a literatúry tu vyrábali na jednej peci tabuľové sklo, na ďalších číre duté sklo i tzv. zelenku, ako aj sklo kriedové. Materiál vozili z neďalekej kremencovej hôrky Svinec.

Proti toku Čerešňového potoka pokračujeme ďalej. Vlado našiel aj smrčok jedlý v počte štyroch kusov. To už prichádzame k prudkej vyvýšenine nad potokom. Je to Velčický hrad. Nachádza sa na ťažko dostupnom mieste v lese na severovýchodnom úpätí Svinca nad Čerešňovým potokom. Z opevnenia areálu hrádku s rozmermi asi 56 x 115 m je dnes viditeľný val s priekopou. Vo východnej vyvýšenej časti areálu sa zachovali zvyšky kamenných základov veže obdĺžnikového pôdorysu s rozmermi 6,5 x 7,3 m. V opevnenom areáli sa nachádzajú zvyšky ďalších stavieb. Hrádok pochádza z 13. – 15. storočia. Našli sme základy veže a priekopy opevnenia.

Ďalšie kŕmenie bolo za horárňou Kľačany. Z asfaltky odbočujeme po červenej a ideme k pomníku dvoch padlých. Opúšťame červenú a zastavujeme sa pri kríži z roku 1948, ktorý dali postaviť zlatnianski lesníci. To už vidíme pred nami Dvanástu tabuľu. Tu spadli dve sovietske bombardovacie lietadlá, ktoré boli bombardovať nemecký vojenský konvoj v Chynoranoch. Z dvanásťčlennej posádky prežil len jeden. Pri snahe o záchranu lietadla, dal veliteľ rozkaz na vypustenie zvyšných bômb. Spadli na dedinu Zlatno, zničili šesť domov a zomrelo 11 obyvateľov obce vrátane piatich detí. Pomník tejto udalosti bol v blízkej minulosti opravený. Pri pomníku viala slovenská a sovietska vlajka. Sovietska vlajka tu viala aj v máji minulého roku. Myslel som si, komunistické symboly boli dané na úroveň fašistickým. Padlým dedinčanom sme pomník nenašli.

Pokračujeme na Zlatniansku skalku. Je z nej pekný výhľad, ale studený vietor nás zaháňa dole. Ideme viac necestou ako cestou. Pri Jesenského hrobke si pozeráme zničenú gaštanicu. Vo velčickej krčme rozdávame známky, preukazy i odznaky Žochára.

Zapísal Peter st.

Fotografie z podujatia Velčický hrad.