Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Trenčianske Teplice, túry, kúpanie, procedúry

Začiatok podujatia: 22. 11. 2023
Koniec podujatia: 26. 11. 2023

1. deň, streda (22.11.2023)

Autami sme sa presunuli do Penziónu Anna. Jediná Ester prišla busom. Večer sme sa stretli na schôdzi a upresnili si program. Tí, čo prišli skôr  navštívili aj wellnes. Večera bola z vlastných zásob. 

2. deň, štvrtok (23.11.2023)
Trasa: Trenčianske Teplice – Pod Čvirigovcom - Nad Opatovskou dolinou – bývalá obec Hrachová – Nad Opatovskou dolinou -  Nad suchými potokmi – Čertova skala – Čvirigovec – Pod Čvirigovcom – Trenčianske Teplice

Brušná tanečnica bola prichystaná na 15,30, a tak sme z časových dôvodov zvolili túto trasu. Počasie pod mrakom. Slniečko sa sem tam hanblivo ukázalo. Robotníci rozoberali vysoký komín. V zaniknutej obci Hrachová sme sa zastavili pri kríži a základoch kaplnky. Obec tu bola od roku 1324. Videli sme tu niečo podobné, ako u nás na Horňanoch. Na Čertovej skale je aj pomník zakladateľa svetového skautingu lordovi Baden Powelovi, ktorý tu postavili skauti z Trenčianskej Teplej. Na okolitých kopcoch je zaujímavé, že takmer na každom z nich je popísaná nejaká povesť. Jeden z členov našej výpravy si poranil členok. Do penziónu prišiel po svojich. O 15,05 sme odchádzali od Anny. Tešili sme sa na brušnú tanečnicu. Prišla korpulentná dáma. Najprv nám predviedla tanec s mečom a potom s horiacimi sviecami v nádobe na hlave. Z reproduktorov sme sa dozvedeli o histórii kúpeľov Hamam. Potom sme si obliekli kúpeľné plachty a na 15 minút sme sa ponorili do horúcej vody.

3. deň, piatok (24.11.2023)
Trasa: Dolná Poruba – krížová cesta – Slopský vrch – B artošovica – Omšenská baba – vodopád Pod Babou – Omšenie

Zlá predpoveď spôsobila, že nás bolo jen jedenásť. Do Poruby sme šli autami. Nechali sme ich pri kultúrnom dome. Na začiatku krížovej cesty boli pred rokom uložené turistické palice. Teraz tam chýbali. Terén je dosť strmý a pri mokru sa dosť šmýka. Na niektorých miestach je natiahnuté aj lano. Na konci krížovej cesty je veľký altánok, slúžiaci na slávenie svätej omše. Asi 50 m ďalej je rozostavaná ďalšia drevená stavba. Pravdepodobne bude slúžiť ako servis pre pútnikov. Oblačnosť je vysoká a tak vidíme aj Slopský vrch. Je na dohodenie kameňom. Výstup naň je náročný. O to sú krajšie výhľady. Vyšlo aj slniečko a tak sa kocháme zmesou jesenných farieb. Pozeráme sa aj na trochu zasnežený masív Žihľavníka a Baske, vidíme Homôlku i Vápeč. Schádzame na červenú a vrstevnicami sa posúvame k Babe. Ešte pred ňou odbočujeme k skalke, kde je jaskyňa a skalný vrchol. Voľakedy to bola aj značená trasa. Na Babe sa vytešujeme z pekných výhľadov. Pri ceste do Omšenia ešte vidíme malý vodopád. V Omšení sme prišli do Penziónu Pod Babou. Boli sme príjemne prekvapení. Penzión bol čistý, veľký, dalo sa aj najesť. V kuchyni som videl troch pracovníkov. Pripravovali sa na večernú akciu. Na sobotu majú nahlásené dve akcie. Šoféri sa autobusom presunuli do Poruby. Večer sme strávili vo vírivke a v saunách. Pán Oravec, majiteľ penziónu, nám večer pripravil ochutnávku vín. Ako chutilo, spýtajte sa tých, čo ho koštovali. Podľa výrazov tváre bolo dobré.

4. deň, sobota (25.11. 2023)
Trasa: Omšenie – Baske – Omšenie

Autami sme okupovali parkovisko v Omšení pred Jednotou. Ideme po červenej značke. Zastavujeme pri Výklenkovej kaplnke s krížom. Strmé stúpanie sa začína ešte pod skalami. Je dosť náročné. Na jeho vrchole sa chceme zraziť, ale naši bežci sú v nedohľadne. Nuž oddychujú len tí slabší. Snehu začína pribúdať, podklad je mierne zamrznutý. Keď už nebolo koho ohovárať, zistili sme, že sme už na veľkej lúke pri chate. Ukázalo sa aj slniečko. Na chate je už plno. Sú tam naši, ale aj iná skupina turistov. Kúpili sme si hŕstkovú polievku a niečo na pitie. Ako to už u nás býva, na chate boli aj domáci konzumenti alkoholu. Fľašu rýchlo vyprázdnili aj za pomoci niektorých z nás. Posedeli sme do dvanástej. Na chate bolo teplúčko. Vonku sa rozfúkal vietor nám začala byť zima. Do Omšenia sme sa vrátili po modrej značke. Niektorí zišli do Poruby. 

5. deň, nedeľa (26.11.2023)
Trasa: Teplice – Jeleň – Hrbatová – Grófovec – Biela skala – prameň Heinrich – Baračka – Teplice (7,5 km)

Po vykonaní biologických a duchovných potrieb sme odišli k jeleňovi. Stále je vyrezaný z OSB dosky. Patrilo by sa urobiť peknú sochu. Zastavujeme sa aj pri malej kaplnke. Je pekná, ale na krytinu sa použil plech a nie šindeľ. Pozeráme sa z vyhliadky Hrbatová. V pláne bol aj kopec Slimáková, ale bol takmer jednohlasne odmietnutý. Tak sa škriabeme na Grófovec. Tu nás prepadol hlad a smäd. Zastavujeme sa na Bielej skale. Sú tu dvaja domáci. Ukazujú nám Mečiarov činžiak. Teraz viac času trávi v Hornej Porube na svojom ranči. Strmšie klesáme k Heinrichovmu prameňu. Je tiež nedôstojne upravený. Na Baračke sa znovu dostávame k menu Mečiar. Prechádzame kúpeľným parkom. Kupujeme oblátky, obedujeme, lúčime sa. Väčšine sa páčilo, nuž sme si zajednali termín aj na budúci rok. 

V sobotu bolo Kataríny. Naša Katka zostala doma a oslavovala aj so svojou mamou. Na nás však nezabudli. Poslali nám dobré zákusky. Bolo ich dosť a aj víno a fernet. Ďakujeme a prajeme zdravie, šťastie a trpezlivosť s nami.

Zapísal Peter st.