Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Svätojurajskú púť – Jurko

Dátum konania: 23. 4. 2023

Trasa: Topoľčany – Urmince – Bojná – Jurko – Vozokany – Hájna Nová Ves – cez letisko Dvorany – Urmince – Topoľčany (55 km).

Jurajovia už aj zabudli, že oslavovali. Cirkevné slávnosti, mačkažákové šialenstvo i obžerstvo na malom kúsku zeme sa konali až 30.4. Počasie sme mali celkom dobré, na trase v horách bolo trochu mokro a na koreňoch sa šmýkalo. Prišlo nás len 6 aj s bicyklami. Ostatní a nebolo ich málo, boli na pešo. S krátkymi kontrolnými prestávkami na správnosť postupu sme na miesto dorazili asi s 5 minútovým predstihom. Ľudí bolo ako maku. Možno doteraz najviac.

Svätú omšu mal biskup Beňo. Blížia sa voľby a tak boli prítomní aj politici. Po svätej omši sme dlho čakali, kedy ľudia odídu. Neodchádzali a tak sme sa s bicyklami začali predierať davom. Na novo vydanú známku s kostolíkom bola dlhá šóra. O nič kratšie neboli ani pri stánkoch. Dali sme si slabo prepečenú klobásu nevalnej chuti. Tak to už pri takýchto akciách býva.

Odišli sme smerom na Vozokany a potom celkom dobrou cestou na Krtovce. V Hajnej sme sa zastavili pri kaštieli. Poplakali sme si pri ňom. Potešilo nás stále pekné ginko i neďaleko stojaci strom, ktorému rastu ostré trny z kmeňa nadol, aby sa žiadny živočích nedostal do koruny. Krčma bola zatvorená a tak sme cez letisko prešli do Veľkých Dvorian.

Občertsvovačku sme mali až v Urminciach. Bola aj zmrzlina. S vetrom sme zápasili celý deň.

Zapísal Peter st.

Fotografie z podujatia Svätojurajskú púť – Jurko.