Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Piešťany – Nitrianska Blatnica

Dátum konania: 11. 3. 2023

Trasa: Piešťany, Banka – Ahoj – Zlatý vrch – Krahulčie skaly – Gajda – Visiace skaly – Nitrianska Blatnica (19 km).

Výstraha pred vetrom 2. stupňa. Silný nárazový vietor, snehové prehánky. Bol to zaujímavý výlet. Trinástim sa zachcelo nechať sa vyšľahať vetrom a snehom. Z busu sme vystúpili v Piešťanoch Banke. Po kľukatých uličkách s domami bohatých na peniaze, ale inak chudobných, sme prišli k vlekom na Ahoji. Už fúkal silný vietor a chumelilo. Pod prístreškom sme sa posilnili a vyrazili do nečasu. Lyžiarsky vlek sa používa na vývoz bicyklov. Sú tu rôzne krkolomné trasy so skokanskými môstikmi. Na vrchole je nízka drevená budova. Hovorí sa, že prišla z Číny, alebo sa mala postaviť na niečo vymurované. Objekt slúži aj na prespanie.

Paľo náš 14. účastník volá, že už je na Zlatom vrchu a je mu strašná zima. Nebude nás čakať, ale pôjde pomaly ďalej. Na hrebeni sa čerti ženia, pod ním je už po svadbe. Výstupom na oba Zlaté vrchy sme sa nechali prefúkať. Stromy sú pekne nasnežené. Pokračujeme po červenej značke až na Krahulčie vrchy. Rachot. To statný buk sa polámal asi 100 m od nás. My starší, až starí, spomíname na roky plné snehu, kedy sme šli na bežkách z Havrana na Podhradie. Modlitby Plulíkovej manželky roznáša vietor ďalej. My sa schovávame v Jaskyni vo Veľkom Sokole. Tu sa stretáme aj s Paľom. Máme dlhšiu občerstvovaciu prestávku. Zastavujeme sa ešte pri Mačacej jaskyni. Ochranári ju majú už len pre seba. Je zatvorená pre verejnosť. Na Visiacich skalách si pozeráme jaskyňu, spomíname na pána Kolníka.

Vstup na lúky pod Visiacou skalou je zakázaný. Rastú tu pekné kvietky. Videli sme na obrázkoch. Lúka nie je kosená a tak kvietky budú vidieť aj ďalšie generácie len na fotografiách. Ochrana, páni a panie ochranárky, nie je len o zákaze vstupu, ale aj o vytváraní podmienok na ochranu. Pri strmom zostupe začalo Mišu bolieť koleno. Našťastie sme mali dve zdravotné sestry, ktoré poskytli prvú pomoc. Druhú pomoc poskytol Peťo, keď sa ponáhľal a autom prišiel, pokiaľ sa dalo. Výlet sme zakončili u Kulaka. Jedno auto ale túru doteraz nezakončilo. Ponáhľali sa do tepla.

Zapísal Peter st.

Fotografie z podujatia Piešťany – Nitrianska Blatnica.