Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Oravice

Začiatok podujatia: 9. 2. 2023
Koniec podujatia: 13. 2. 2022

V stredu večer sme prišli do penziónu Stela. Prišlo nás 16 a Hanka prišla vo štvrtok. Nasledovalo obžerstvo.

Ráno sme sa rozdelili na bežkárov – boli po trase železnice v Trstenej, pešiakov, boli na Ťatliakovej chate a zjazdárov, tí boli na Spálenej. Počasie bolo slnečné, mrazivé. Snehu bolo od 20 cm po jeden meter. Naši kuchári uvarili guláš. Podával sa trochu neskoro a tak si ho niektorí odložili na druhý deň.

Piatok patril bežkárom. Včerajší pešiaci si požičali v Zuberci bežky. Zo začiatku sme išli spolu a kúsok za Múzeom oravskej dediny sa začiatočníci po pekne upravenej stope po lúkach vrátili do Zuberca. Tí otrlejší sa otáčali pri chate Zverovka, kde sa aj posilnili jedlom. Cestou cez Oravice sme sa zastavili na kúpanie v stojatom bazéne za 7 €. Zjazdári si zalyžovali na Spálenej. Posedenie v Stele bolo tradične sprevádzané množstvom domácich dobrôt. Okrem iného sa pil bylinkový čaj.

Sobota je pre bežkárov známa kráľovskou trasou na Maguru. Vybralo si ju 5 bežkárov. V pomalom snehu sme sa trochu potrápili, ale nakoniec sme si zaslúžili nádherné pohľady počas trasy i na samotnom vrchole na celé Tatry. Vietor nás nenechal na vrchole dlho tešiť sa. Pôvodne pešiaci si opäť požičali bežky a osud pokúšali na Zubereckých lúkach. Tešíme sa, že v blízkej budúcnosti sa bežkári spoja do jedného družstva. Zjazdári sa spúšťali do vyčerpania na zjazdovkách. Večer boli cesnakové langoše od Ester. Boli dobré a hlavne ich bolo dosť. Janka, pani domáca, nám priniesla pár balíkov korbáčikov a zaspievala si s nami. Dobre zapadla do nášho trochu falošného spevokolu. V tomto prípade má však prednosť snaha pred kvalitou.

V nedeľu sme sa boli ešte pozrieť v Brestovskej jaskyni za 10 €. Nemá bohatú výzdobu. Je to puklinová jaskyňa, ktorá sa vytvorila na rozhraní Západných Tatier a Skorušinských vrchov. Osvetlená je len čelovkami návštevníkov. Uvidíte tam netopierov, pavúkov, komárov, podzemný tok potoka a aj malú aragonitovú výzdobu, prejdete sa po vyše 500 schodoch. Na záver sme sa dobre najedli v Kolibe.


Počasie nám zasa zázračne vyšlo, partia bola ako vždy výborná. Ubytovanie nám trochu podraželo – na 15 €. Myslím si, že bola všeobecná spokojnosť a tak sme si zabezpečili pobyt aj na budúci rok v tom istom termíne.

Zapísal Peter st.