Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Nátierkový pondelok

Dátum konania: 10. 4. 2023

Trasa: Partizánske – krížová cesta – Tunelová jaskyňa – Babylon – letisko – Veľké Bielice (12 km).

Obžerstvo pokračuje. Údené a zemiakový šalát vystriedali nátierky. Vo vlaku do Partizánskeho nás bolo 32. Aspoň bol vlak ako-tak vyťažený. Hneď po vystúpení bola ženská časť účastníkov vydenzifikovaná. V kostole sa nezastavujeme, práve sa začína svätá omša.

Povedľa záhradiek ideme na začiatok Krížovej cesty povýšenia svätého kríža. Bola postavená v roku 2011. Autorom myšlienky je pán Jozef Petrík. Všetkých štrnásť obrazov zastavení krížovej cesty namaľovali žiaci zo základných škôl a základných umeleckých škôl okresu Partizánske. Krížová cesta sa začína do svahu osadenou jaskyňou lurdskej Panny Márie. Ešte pred začiatkom vidíme pri chodníku srdiečko z kamenia, hojdaciu lavičku, guľu z ostnatého drôtu na trojnožke. Fotia sa ešte zabudnuté poniklece. Hore, pri Božom hrobe, je niečo rozostavané. Tu sa začína naše prejedanie. Začíname s pečeným baránkom, slaným pečivom s mandľami a samozrejme sladkými bombami.

Prejdeme po lúke a strmo ideme k jaskyni. Prichádzame strmo zhora. Jaskyňa je zaujímavá. Popri rieke Nitra a potom rušnou cestou, ale po chodníku, ideme do Brodzian. Zámok je pekne opravený, Puškinove múzeum je trochu zanedbané. Samozrejme je všetko zatvorené. Veď je voľno a mohli by prísť návštevníci. Odchádzame na letohrádok Babylon. V roku 1911 ho dala postaviť vojvodkyňa Natália z Oldenburgu, neter Alexandra Sergejeviča Puškina.

Letohrádok využívali príslušníci rodiny a hostia ako letné sídlo a vojvodkyňa Natália v ňom trávila voľné chvíle najmä počas posledných rokov svojho života. Najprv sa zastavujeme pri kaplnke s kryptami pre zámožných zosnulých. Odtiaľ sa už pohodlne dostávame k zrúcanine, ktorá stále vyzerá zaujímavo. Na objekte sa nepracuje. Je cieľom mnohých návštevníkov. My sme tam nenašli dôstojné miesto na položenie nátierok, nuž sme sa pobrali do parku, pred Puškinove múzeum. Tu sme rozložili 17 druhov nátierok a hromadu príloh a sladkostí. Aby sme nemali sucho v krku, bolo aj čo piť. Pilo sa s mierou, jedlo sa vysoko nad týždenný priemer. Dostali sme krásne vyzdobené perníkové vajíčka. Predpokladám, že boli od Edity.

Chceme sa ešte občerstviť na letisku. Cesta bola pre nás uzavretá, tak sme skončili v reštaurácii pri kúpeľoch. Bolo to na chládku a hoci bol nádherný slnečný deň, nevydržali sme tam dlho. Boli sme sa nakoniec pozrieť aj na letisku. Sú tu dve napodobeniny lietadiel. Jedno je drevené a druhé urobené tak, aby sa deti mohli v ňom a pri ňom aj hrať. My sme deti nemali, ale Hela sa na chvíľu zmenila na nezbedné dievčatko a po detskej šmýkačke sa spustila dolu hlavou. Následky uvidíme neskôr.

Zapísal Peter st.

Fotografie z podujatia Nátierkový pondelok.