Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Kľak - Fačkov

Dátum konania: 14. 1. 2023

Trasa: Fačkovské sedlo – Kľak 1 352 m – Sedlo Malého Kľaku – Fačkov (11 km).

Chceli sme sa potešiť snehom. Podarilo sa. Niektorí patrili medzi neveriacich, ale od výšky cca 900 m konvertovali. Všetko sa začalo blatom a skončilo blatom. Chodník na vrchol bol vyšliapaný. Nešiel celý čas po novom značenom chodníku, ale po starom. Tým sme obišli Reváň. Na hrebeni bola hmla, snehu asi tak 50 cm. Mali sme tu aj prvé občerstvenie a bolo bohaté.

Druhú krátku zastávku sme si urobili pri bývalej chate a na vrchole sme samozrejme pobudli dlhšie. Viditeľnosť tak na 50 m. Orientovať sa dalo aj podľa vôní a či pachu alkoholu. Zima nám zaliezla pod oblečenie, nuž sme sa pobrali po modrej značke do Fačkova. Trasa nebola ešte nikým prejdená. Zostup je strmý, šmýka sa. Pády do mäkkého snehu nikoho netrápia. Po
krátkom čase sme zistili, že nás je o jedného viac. A to neprišiel novonarodenec, ale statný šuhaj. Marek sa k nám pridal na vrchole. Bolo to pre nás záhadou, kde sa zobral. Vysvetlenie bolo nakoniec jednoduché. On prišiel autobusom s farníkmi z Jacoviec a keďže sme mu boli sympatickí, pridal sa.

Neboli sme ani na Malom Kľaku. Videli by sme z neho to isté, čo v sedle. Ešte chvíľu sa brodíme snehom, potom snehom a blatom a potom len blatom. Pád do snehu bol celkom príjemný, pád do blata nám tak nepripadal. Kde sa dalo, tam sme chodili obkročmo, aby sme sa veľmi nezablatili, ale takých miest na úzkom a strmom chodníku nebolo veľa. Niektorým sa podarilo si aj sadnúť a odniesť si domov blato ako suvenír.

Pri Suchom potoku sme sa očistili, niektorí si preprali drahé oblečenie. Zastavili sme sa ešte tesne pred dedinou, kde je odpočívadlo s pitnou vodou. V krčme sme si doplnili tekutiny. Nebola útulná, bola taká socialistická, ale ďakujeme za ňu. Tentoraz sa výlet neskončil hanebne – bez krčmy.

Zapísal Peter.