Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Katarínsky výstup na Vtáčnik

Dátum konania: 18. 11. 2023

Trasa: Baškova dolina – Malá Homôľka – Vtáčnik – Končitá – Kamenec – Zemianske Kostoľany (20 km).

Len 15 turistov malo záujem o tradičný Vtáčnik. Autobusom sme sa vyviezli až k amfiteátru v Baškovej doline. Cesta nebola najlepšia, ale šofér autobusu bol povoľný.

Pozreli sme si Chatu Smrečinu, ktorú pred nedávnom otvorila vybuchnutá plynová bomba. Partizánsky bunker bol zamknutý, ale do partizánskej nemocnice v peknom prostredí pod skalou sme sa dostali. Boli tam postele i operačný stôl. Ďalej sme šli po žltej značke, ktorú sme ale skoro opustili. Stúpali sme strmo po lesných cestách.

Pôvodne sme chceli ísť na Kanie studne, ale pod Malou Homôľkou sme zmenili smer. Zo začiatku sa to zdalo rozumné. Až do chvíle, keď sa nám do cesty postavila stena z omladiny. Tá nás vyšľahala. To sme už kráčali po snehu a na stromoch bola námraza. Chýbala len modrá obloha. Predrali sme sa na zelenú značku. Čím sme boli vyššie, tým bola príroda čarovnejšia. Na vrchole boli ostne námrazy aj 5 cm. Pri jedení a pití sme na vrchole vychladli. Nuž po pól hodine sme sa pobrali domov. Čas sme mali dobrý a tak sme si pridali ešte návštevu Čertových chodníkov a Končitej.

Cestu po nezáživnej asfaltke sme prerušili návštevou pohostinstva Bar Bar. Navštívte ho. Je tam veľa vtipných citátov a drobností. A navštívte aj záchod, aj keď nemusíte. Na železničnej trati bola výluka medzi Oslanmi a Veľkými Bielicami.

Zapísal Peter st.

Fotografie z podujatia Katarínsky výstup na Vtáčnik.