Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Hrdovická – Kurne

Dátum konania: 28. 10. 2023

Trasa: Solčany – Hrdovická – Malá Kurňa – Veľká Kurňa – Pochabany – Kovarce (17 km).

V piatok pršalo ani za potopy. Sobota už bola pekná. Prišlo 15 záujemcov a jedna psina. Tá jediná bola celý čas ticho. Báli sme sa blata. Bolo ho tak přiměřene. Cesta vedľa Lišne bola po tvrdom povrchu a dalo sa ísť aj po tráve. Na Hrdovickú sme odbočili dobre vychodeným chodníkom po hrebeni. Trochu strmšie, ale s peknými výhľadmi na hlavný hrebeň. Cestu nám lemovala vzácna hrdobárka páchnúca a nerozkvitnuté vresy. Triangulačný bod na vrchole sme prebehli. Výhľad na kremencové dosky bol krásny. Počasie takmer katalógové. Občerstvujeme sa na skalách.

Z Nitrianskej Stredy prichádzajú nejaké deti s jedným dospelákom. Fotíme sa, psina s majiteľkou nás opúšťajú. Majú nás už dosť. Vietor nás dostatočne ochladil, nuž sa poberáme ďalej po vychodenom ale neznačkovanom chodníku. V minulosti sme sa pokúsili vyznačkovať na Hrdovickú značkovaný chodník, ale ochranári nám to nedovolili. Dôvodom bol orol. Teraz sme videli na oblohe štyroch. Nechali sa unášať do výšok teplými vírmi a pozerali sa na nás, ako sa prízemne presúvame po zemi.

Odbočili sme k poľovníckemu prístrešku Zrázok. Vraciame sa na násyp úzkokoľajnej železničky, ktorou sa v 20. rokoch minulého storočia zvážalo vyťažené drevo z Tribeča. Vystupujeme na Malú Kurňu, kde ešte ležia pozostatky triangulačného bodu. Pri Petráške je občerstvovačka. Zrejme sa tu prikrmuje viac ľudí, pretože sme tu našli jeden pomerne čerstvý obložený rohlík.

Škriabeme sa na hrebeň Veľkej Kurne. Je to strmé, šmykľavé ale pekné. Z hrebeňa sú pekné pohľady na Veľký Tribeč. Len škoda, že je v protisvetle. Na vrchol Veľkej Kurne nejdeme, pretože ju meníme za posedenie v kovarskej krčme. Tá nás nesklamala. Dá sa tu aj najesť. Ponúkali kačicu, smažené bedle a iné dobroty. My sme si vystačili tentoraz len s nápojmi.

Zapísal Peter st.

Fotografie z podujatia Hrdovická – Kurne.