Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Festival Hory-cesty-ľudia v Bánovciach nad Bebravou v spojení s túrou

Dátum konania: 4. 3. 2023

Trasa: Jankov Vŕšok – Holý vrch – Kňažinové lúky – Uhrovský hrad – Holý vrch – Jankov vŕšok (14 km).

Prišlo nás 25. Nezaparkovali sme pri hoteli Partizán. Majiteľ je svojský, báli sme sa problémov. Parkujeme trochu vyššie. Počasie je slnečné, ale vietor je mrazivý. Po červenej značke ideme na Holý vrch. Značka bola vedená po lesnej ceste. Lenže, žijeme na Slovensku. Majiteľ si pozemok oplotil aj s cestou. Turisti si na šikmých plochách trénujú väzy na členkoch. V niektorých úsekoch je nový turistický chodník vedený po krajších miestach, než po pôvodnej ceste.

Stojíme na predvrchole Holého vrchu. Je odtiaľto aký-taký výhľad. Batohy sa odľahčujú o napečené dobroty. Flákame sa. Mimo trasy vychádzame na malý skalný vrchol. Je tu aj vybudované ohnisko. Zostupujeme z neho po trojmetrovom VHT zostupe. Na začiatku Kňažinových lúk sú ešte zbytky snehu. Zasa oddychujeme.

Hrebeňom, na ktorom je už Uhrovský hrad, schádzame dole. Výhľady na nasvietené Zrubiská je krásny. Borovice, skala, modré nebo. Na hrade je ľudí ani maku v Editiných a či Heliných koláčoch. Predávajú sa tu langoše, nápoje. Budovatelia hradu si zaslúžia našu pochvalu. Po modrej sa vraciame na Holý vrch. Slnko je už nižšie, vietor je silnejší.

Na festival ideme len piati. Najprv sa zastavujeme v bufete. Marián sa potešil našej návšteve a dostávame guláš na tanier, nie do plastu. Bol výborný. A dobrá bola aj prepečená klobása. Na premietanie sme prišli práve vtedy, keď svoj príspevok uvádzal Sveťo Krno. Bol o našej Ceste hrdinov SNP. Potom sa ujal slova klimatológ Lapin. Má už 75 rokov, ale ešte mu to myslí. Hlavný odkaz od neho je, že za otepľovanie môže ľudská hlavne činnosť. Jedinec už nemá silu to zastaviť. Musia sa tomu venovať najpriemyselnejšie štáty na úkor kvality života ľudí. Budúcnosť nie je ružová. Je červená od vysokých teplôt, ktoré sa na nás chystajú.

Marcel Rebro mal podľa nás najlepšiu prednášku. Žil na ruskom severnom severe. Žije tam etnikum Nenci, ktorí chovajú sobov. Zimy sú tam ako v Rusku. Ako vlastne žijú, čo jedia, aká je ich budúcnosť, sa dozviete na našom budúcom výlete do Považského Inovca. Srdečne pozývam.

Zapísal Peter st.

Fotografie z podujatia Festival Hory-cesty-ľudia v Bánovciach nad Bebravou v spojení s túrou.