Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Benát – Veľký Inovec

Dátum konania: 21. 10. 2023

Trasa: Žitavany – Benát – Obycké lúky – Chata pod Inovcom – Veľký Inovec – Bukovina – Nová Baňa (22 km).

Prišlo 25 ľudí a mali sme aj jedného domáceho sprievodcu na časť túry. Figy sa zjedli pri autobuse. Chceli sme ísť po značke, ale domáci sprievodca nás odklonil. Šli sme rovno na Benát. Porozprával nám o histórii kraja. Vyrábali sa tu mačacie hlavy a dopravníkom upevneným na stromoch sa znášali dole. Dnes už po tejto technickej pamiatke nie je ani stopa. Studničky sú vyschnuté, bez vody. Kameňolom pod Benátom je našťastie opustený. Tu pekne vidieť, kam až môže zájsť chamtivosť. Skaly Benátu sú nevľúdne tmavé a šmykľavé. Sú pozostatkom lávového prúdu z treťohôr. Na svoj vek vyzerajú dobre. Slniečko sa pred nami skrylo. Občerstvujeme sa, fotíme, debatujeme. Po spoločnej fotografii odchádzame.

Zastavujeme sa zrejme pri poľovníckom, lesníckom domčeku. Už sa rozpadá. Predsieň si poľovníci opevnili a používajú ju ako posed. Vchádzame na lúky, ktoré preťala cesta na zvážanie kameňa z kameňolomu. Niektoré sú spásané, niektoré kosené aspoň raz do roka, niektoré začínajú zarastať. Chaty na Obyckých lúkach nepribúdajú, ale pribúda tých, o ktoré sa nikto nestará. Vidíme jesienky, stromy sa začínajú sfarbovať do žlta i červena. Pripomínam, že je 21. októbra a teplota je 25 stupňov.

Vôňu chaty cítime z diaľky. Boli na nás dobre pripravení. Ponúkali fazuľovú, kapustovú polievku i guláš. Samozrejme nápoje rôzneho druhu. Pookriali sme a ďakujeme chatárom, že chata ešte vôbec funguje. Na vrchole robíme pár foto a tešíme sa na klesajúci terén. Prechádzame peknými bukovými lesmi, ktoré striedajú lúky. Ľudí veľa nestretáme, ale úplne pusto tu nie je. Na Bukovine oddychujeme v autobusovej zastávke. Mnohí si myslia, že príde autobus. Neprišiel. Pozeráme si nový kostol, úpravu predzáhradiek. Znovu sa vnárame do lesa. Zaujal nás kríž nad Záhrbom. Aj sme hľadali viac informácií o ňom, ale nič sme nenašli. A už sme v meste. Máte čas aj na návštevu krčmy.

Zapísal Peter st.

Fotografie z podujatia Benát – Veľký Inovec.