Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

700 – vky Malých Karpát, Veľká Homoľa

Dátum konania: 25. 3. 2023

Trasa: Pezinská Baba – Čmeľok – Jágrová I – Javorina – Jágrová II – Čertov kopec – Skalnatá – Čermákova lúka – Veľká homoľa – Traja jazdci – Kamenné vráta – Kalvária – Psychiatria Pezinok (23 km).

Počasie bolo iné, ako predpovedali predpovedači. Našťastie. Zišlo sa nás 35, plus jedno neplnoleté dieťa. Z Baby sme vyrazili v snahe vystúpiť na sedem vrcholov s nadmorskou výškou nad 700 m. S vedomím, že sme sa vyviezli vysoko, to bude brnkačka. Tento cieľ sme splnili a pritom nám bolo aj dobre. Po krátkych strmých stúpaniach sedemstovky odpadávajú jedna za druhou. Vietor fúka, ale je celkom dobrá viditeľnosť.

Na Čermákovej lúke sa zastavujeme. Lúka sa volá po horárovi, ktorý je tu pochovaný s celou rodinou. Je tu dosť ľudí. Prichádzajú od Zochovej chaty a tam aj smerujú. Je tu pekná studnička, veľa oddychových miest. Oddychujeme aj my. Idúc po zelenej vidíme skaly Troch jazdcov. Konečne sme pri rozhľadni. Dnes sa volá Rozhľadňa Alexandra Filípka. Bol tamojším správcom lesov a ako veľká zásluha sa mu pripisuje vybudovanie turisticko-rekreačného letoviska Harmónie v zázemí Modry. O predchodkyňu terajšej rozhľadne sa postaral nadšený turista Milan Rúžek. Mohlo sa to aspoň niekde spomenúť. Rozhľadňa je vysoká 20,4 m. Na vrchol vedie 120 schodov. Je postavená z mäkkého dreva a nie sú na nej stopy konzervácie. Je EKO, ale dokedy vydrží? Keď už do nej vrazili toľko peňazí, mohli ju konzervovať. Z vrcholu vidíme dokonca Schneeberg, Pavlovské vrchy aj náš Tribeč.

Zastavujeme sa pri Troch jazdcoch. Cítime vôňu špekáčikov a hlavne ich igelitový obal. Zaujala nás aj Kamenná brána. Krásny hrebeň. Len škoda, že k nemu nevedie značkovaný chodník, hoci neznačkovaný je dobre vychodený. Konštatujeme, že je to na psychiatriu a tak klesáme po cyklochodníku na zelenú značku. Zaujala nás aj Pezinská kalvária. V jej okolí sú stopy po nemeckých zákopoch z 2. svetovej vojny. Už sa na nás usmieva aj slniečko. A nielen to. Práve dnes sa otváral bufet pri golfovom ihrisku. Nuž, neodmietli sme.

Do psychiatrickej liečebne nezobrali z nás nikoho. Vraj majú plno, aj keď otvorili pobočku v Bratislave na hradnom kopci.

Zapísal Peter st.

Fotografie z podujatia 700 – vky Malých Karpát, Veľká Homoľa.