Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

49. Zimný výstup na Tribeč

Dátum konania: 2. 12. 2023

Trasa: Súlovce – Cincilák – Žabica – Veľký Tribeč – Malý Tribeč – Velčická brána – Vlčica – Pozerák – Kovársky sklad – Solčany (18 km).

V piatok pršalo a pri predpovedi na sobotu meteorológovia sedeli v ústave s roztiahnutým dáždnikom. Zasa nachytali niektorých našich turistov. Prišli len tí nesaví. Bolo ich 12.

Vystúpili sme až pri hydinovej farme. Asfaltkou sme šli po Gedelov. Potom to bolo na dlhú dobu po lesných cestách. Blata veľa nebolo. So stúpajúcou výškou sa začal objavovať sneh. Na Cinciláku ho už bolo asi 5 cm. Ak ste stratili kľúče od vchodu do Cinciláku, nedajte si robiť nové. Spadla celá predná stena.

Na Žabici sme si povedali, kde bude stáť vchod do inej dimenzie. Na vrchole sme zjedli aj narodeninové koláčiky. Lucke ďakujeme, že sa priznala. Zastavili sme sa aj pri pustovníkovi. Zase sme mali silné reči, čo by sa tu dalo urobiť. Tak ako po minulé roky, asi aj teraz to rečami skončí. Chata Vlčica bola ďalšou zastávkou. Je otvorená až moc, ale je tam pričňa na núdzové prespanie. Zemiaky, ktoré tam boli ponechané pre núdznych, zamrzli. Pozreli sme sa z Pozeráku, na hmlu. Cesta dole bola adrenalínová. Od Kovárskeho skladu sme nohy šúchali po asfaltke. Prišli sme celkom čistí.

U Slížara, je tam nový nájomca, sme sa aj najedli. Domáci Juraj nám objednal pizzové slimáky s cesnakovým dresingom. Chutili nám. Pôvodne sme chceli ísť do Topoľčian taxíkmi, ale bolo nám tam tak dobre, že sme si počkali aj na autobus o 15,50. A počasie? V krátkosti. Nepršalo, pršalo, krásne snežilo, pršalo. Nezaznamenali sme žiadne straty. Ani na osobách, ani na hmotnosti, ani na dobrej nálade.

Zapísal Peter a už sa teší na Vianočnú Panskú javorinu 16.12.

Fotografie z podujatia 49. Zimný výstup na Tribeč.