Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Zubria obora, Topoľčianky

Dátum konania: 1. 5. 2022

Trasa: Topoľčany – sedlo Rakytka – Zubria obopra – Topoľčianky – hrad Hrušov – Skýcov – Topoľčany (85 km).

Prečo na Slovensku chýba láska? Pobozkať sa pod rozkvitnutou čerešňou 1. mája je problém. Obyčajne sú čerešne už odkvitnuté. Bolo tomu aj tento rok.

Pomer elektrický bicykel a vlastný pohon sa nakláňa pre elektro. Kupujú si ho aj tí, ktorí ho ešte nepotrebujú. Taký je trend. Raz si všetci povieme trochu pozmenenú formulku z českého filmu: „My všichni jsme Gogo“, na „My všetci sme elektro.“ Čakáme sa za Ješkovou Vsou pri horárni. Tam sme prišli spolu. V Sedle pod Rakytou sa už ukázali Waty na konštrukciách bicyklov. Počkali sme sa, fotíme. Skupina zo Solčian dala najavo, že nás počkajú v Zubrej obore.

Zjazd, ako vždy, krásny. Občerstvujeme sa v bufete. Do Topoľčianok ideme okolo žrebčínov i pekne upravených viníc. V Topoľčiankach bolo veľa návštevníkov dňa otvorených dverí. Žranice dostatok, pitia detto. Cestu domov nám lemujú vinice, žrebčíny. Jabloňová aleja je ešte rozkvitnutá. Otrlí idú aj k Hrušovskému hradu. Je radosť, každoročne vidieť pokrok pri obnove hradu.

Tešíme sa na krčmu v Skýcove. Obe boli zatvorené a tak so smutným výrazom v tvári prechádzame popri cintoríne s názvom Nádej. Pri vápenných peciach je nová atrakcia – obrovská lavička. Má úspech. Zastavili sme sa ešte v Klátovej, v bývalej krčme U Púčika.

Zapísal Peter.