Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Zraz VHT (Vysoké Tatry)

Začiatok podujatia: 23. 6. 2022
Koniec podujatia: 26. 6. 2022

Zišlo sa nás len 6, ale nikto neľutoval. Prišli sme na aute, pretože sme brali 15 sád ferratového vybavenia pre Téryho chatu. Zaparkovali sme na ceste na Popradské pleso za 10 € na deň. Ešte v Smokovci sme stretli Viktora Beránka. Prehovoril nás, aby sme ho na parkovisku počkali, že nás vyvezie na Popradské pleso. Aj sa tak stalo. Na Popradskom sme sa posilnili a vydali sa na cestu na Chatu pod Rysmi. Išlo sa nám príjemne. Chata nebola obsadená do posledného miesta, ale ľudí bolo dosť. Strávili sme na nej príjemný večer pri petrolejke.

Ráno sme sa vydali na Vysokú, 2 547 m. Išlo sa nám dobre, lebo na vrchole sme mali sľúbenú bravčovú panenku. Cez Kohútik sme sa prešvihli na druhú stranu. Centrálny žľab bol ešte vysnežený. Pomaly sme sa dostali na vrchol. Z vrcholu sa vracali horskí vodcovia s klientami. Úsmev a dobrú náladu nechali doma. Panenka sa na vrchole minula. Zostup bol nekonečný. Boli sme svedkami zásahu vrtuľníkom na Dračom hrebeni, kde sa zranil horolezec. Mal otvorenú zlomeninu nohy. Závideli sme mu len ten vrtuľník. Dotrmácali sme sa na Popradské pleso a tam sme zasa ako vílu stretli Viktora. Vybavil nám odvoz na parkovisko. Večer sme boli na stretnutí inštruktorov VHT.

Ďalší deň bol akože oddychový. Polievka na Téryho chate. Ja som sa zo Zamkovského chaty vrátil. Bol som prechladnutý a necítil som sa ako 25 ročný. Počasie výborné, žranica na chate tiež. Posledný deň bol opäť oddychový. Išli sme na Ostrvu a niektorí sa vyškriabali na Ihlu. Nebolo to ukážkové, ale vrchol sa dosiahol. Stretli sme tam aj bánovčancov.

Zapísal Peter st.