Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Zimný Vtáčnik

Dátum konania: 15. 1. 2022

Trasa: Parkovisko pri Chate pod Končitou – Siahy – Vtáčnik – Malá Homôlka – Vrvrava – Chata pod Končitou (17 km).

Tento Vtáčnik bol náhradou za neuskutočnený Katarínsky výstup z minulého roku. Zišlo sa nás 37. Autá sme zaparkovali na parkovisku pri Chate pod Končitou. Na cestách bola miestami poľadovica. Po vystúpení z áut nasledovalo fotenie. To pre prípad, že sa celé spoločenstvo už nestretne. Náučný chodník na Siahy bol bez snehu. Pri stúpaní je vidieť, kto a ako sa staral o svoju kondíciu. Cukor sme si bohato doplnili na prvej prestávke. Dorazili nás koláče od neprítomnej Mariky. Bolo to niečo na Solčiansky štedrák.

Postupujeme v stúpaní. Začíname spoznávať sneh. Prichádzajú aj ľadové polia. Dávame si mačky. Námraza na stromoch, azúrová obloha. Na Vtáčniku ľudí ani pri vyplácaní dôchodkov na poštách. Naši už podupkávajú od zimy. Na vrchole je oblačno, sem-tam vykukne slniečko. Hneď máme teplejšie pocity. Robíme šou pri fotení a pomaly sa začíname trúsiť smerom na Malú Homôlku. Inovať na stromoch predlžuje svoje ostne. Vietor chladí naše vášne. Bezpečne sme zdolali zľadovatený zostup. Lovci fotografií si prišli na svoje. Námrazou obalené konáre stromov a nádherná farba oblohy sú toho príčinou. Niektorí robili anjelov, iní si len užívali anjelskú atmosféru. Zelenú značku sme opustili pri odbočke na vyhliadku. Videli sme Jančekovu skalu i námrazou pokrytý hlavný hrebeň Vtáčnika.

Z vyhliadky sme neznačenou trasou po cestách prišli k chate. Bola otvorená a prichystaná na našu návštevu. Mali kapustovú polievku i guláš. Obe jedlá boli jedlé. Trochu sme pookriali a verím, že šťastní sa pobrali domov.

Zapísal Peter.