Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Turistické Vianoce na Panskej javorine (48. zimný výstup)

Dátum konania: 17. 12. 2022

Trasa: Podhradie – Železnica – Panská javorina – Biela Bukovina – Pri obrázku – Podhradie (17 km).

Asi 70 účastníkov prišlo. Na vrchol sme išli po žltej značke. Už na Podhradí bol snehový poprašok. Prvé odľahčenie batohov bolo na Železnici. Dagmar skúšobne zahrala Tichú noc. Odsúhlasili sme, že na vrchole môže zahrať bez hanby. V družnej debate sme pokračovali hore. Dohonili sme aj vianočného dodávateľa kávy AliS pražiareň kávy. Niesli si so sebou samovar. Po príchode na vrchol už punč vrel. Tentoraz bol fakt dobrý. Ovocia v ňom bolo neúrekom. A hlavne bol teplý. Ďakujeme našim pomocníkom. Stôl bol už zaplnený dobrotami. Zo sladkého mi najviac chutila klobása.

Podľa predpovede počasia bolo na vrchole pocitových mínus 15 stupňov. Rozhľadňa bola zľadovatená. Zima sa nám dostávala až na telo. Rýchlo sme zorganizovali spev Tichej noci. Dagmare zamrzla fujara, spev sme však dokončili. Igor pridal ešte jednu slohu, ktorú vymyslel počas výstupu na vrchol. Asi to bol ťažký výstup. Bolo to vtipné a potešilo. Nespotrebované dobroty sme uložili do krabice a odovzdali sme ho v Domove sociálnych služieb. Ďakujem za prebytky i za naviac prinesené vianočné oblátky a ovocie. Tesne pred odchodom bola pripravená aj káva zo samovaru. Bola dobrá a silná. Aj za ňu ďakujeme.

Pri bývalej Žalmanovej chate dojedáme oblátky, zabitým mladým partizánom ďakujeme, že sa máme dobre. Pri obrázku sme sa rozhodli, že pôjdeme okolo Aschegeschwandtnerovej obory. Na parkovisku sa lúčime, želáme si všetko najlepšie a tešíme sa na ďalšie stretnutie na Marháte.

Zapísal Peter.