Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Suchý vrch

Dátum konania: 29. 1. 2022

Trasa: Turčianske Kľačany – Chata pod Kľačianskou Magurou – Suchý vrch a späť (16 km).

Predpoveď počasia na sobotu nebola povzbudivá. Ráno vyrážame na autách za jasnej oblohy do Turčianskych Kľačian. Na kraji dediny, pri futbalovom ihrisku, odparkujeme a vykračujeme do mrazivého slnečného rána. S postupným stúpaním vyzliekame vrstvy oblečenia. Moja zimná bunda po dvoch rokoch odpočinku v skrini asi zostane v hanbe v batohu. Chodník vedie popri potoku, čerstvo napadaný sneh, prašan, dotvára zimnú atmosféru. Slnko nám zohrieva batohy, pod nami slnečná panoráma Turca. V dvoch tretinách cesty pod chatou zrazu zo stromu visí hojdačka. V predtuche hojdania nás nenapadne, že cez noc namrzla a hojdanie sa zmenilo na boj o pevné dosadnutie. Dúfame, že sú to prvé aj posledné pády dnešného dňa.

V chate pod Magurou sa občerstvujeme. V prízemnom bufete podávajú nápoje, placky a fašiangové šišky. Dobre sa nám sedí. Pred chatou si robíme skupinovú fotku. Chodník na Suchý je prešliapaný iba jedným turistom. Ferko s Marcelkou sa po ňom rozbehli ako prví. Zuzka si priniesla aj snežnice, keďže s nimi ešte nechodila, hľadáme dobrovoľníka z radu mužov. Nakoniec si snežnice urobili na Jankovom batohu iba pekný výlet na Suchý a Janko je rád, že si so závažím zlepšil kondíciu. Snehu bolo omnoho viac ako pod chatou.

Stúpame do stôp pred nami, aj tak sa ešte zabárame. Slnko už nesvieti, ale je bezvetrie a postupujeme svižným tempom. S príchodom do sedla pod Suchým sa spúšťa hustá hmla a vietor. Nasadzujeme si mačky a vystupujeme na vrchol. Povrch je miestami zľadovatený, miestami sa zabárame po kolená do snehu, na niektorých úsekoch presvitajú kamene. Ľadový vietor nám sviští okolo hláv, hľadíme iba na stopy pred nami. Konečne vrchol s rozprávkovo zaľadneným krížom.

Vrcholové skupinové foto sa nekoná, po jednom sa trúsime dolu preč od ľadového vetra a hmly. Od sedla sa vietor stíšil a začalo snežiť. S radosťou vyberám bundu z batohu. Už prešliapaným chodníkom sa zostupuje omnoho lepšie. Pred chatou sa špacíroval otužilec iba v spodnom prádle. Viacerých sme dnes videli počas túry iba v krátkych tričkách. Je to nový trend, no mňa už asi neosloví. Vchádzame do vykúrenej chaty, tentokrát ideme na poschodie do jedálne na teplé jedlo. Je pol piatej, spočítame prítomné čelovky - sú iba tri a opatrne zostupujeme už v postupujúcej tme k autám. Občas niekto spadne, ale našťastie vrstva snehu tlmí pády. Do upršaných Topoľčian prichádzame o pol ôsmej večer, po snehu ani stopy.

Dnes to bola pravá zimná turistika so všetkými druhmi počasia. Adrenalínu mám na celý týždeň.

Zapísala Edita.

Všetci účastníci boli v ťažkých podmienkach pokojní, usmiati. Na takýchto turistov som hrdý.

Dopísal Peter.