Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Šíp

Dátum konania: 22. 10. 2022

Trasa: Stankovany – Stankovianska jaskyňa – Močiar – Baraskulina jaskyňa – Podšíp – Zadný Šíp – Šípske okno – Zaškovské sedlo – Stankovany (14 km).

Trasa sa nezdala pre svoju dĺžku náročnou. Napriek tomu bola. 29 účastníkov najskôr hľadalo Stankoviansku jaskyňu zvanú aj Pri trati. Je dobre zamaskovaná, ale našli sme ju. Prístup k nej je krátky, ale strmý cez skaly. Kto sa chce do nej dostať, mal by si zobrať staršie oblečenie.

Zastavujeme sa aj pri prírodnej rezervácii Močiar. Vyvierajú tu pramene, vraj 32 v okolí Stankovian. Vznikajú tu travertínové kopy. Také malé Pamukkale. Po cykloceste pokračujeme na Podšíp. Osada je čiastočne obývaná. Chalupy nemajú komín. Dym prechádza cez šindľovú strechu. Domáci varia vegetariánsku polievku. Mäso v nej nenájdete. Klobásu áno.

K Baraskulinej jaskyni odbočujeme nechodeným chodníkom. Ale stojí zato. Najskôr sa ide nízkym tunelom a potom sa môžete narovnať vo väčšej miestnosti, ktorá má aj okno. Baraskula tu veľa pohodlia nemala. A teraz už len strmo hore. Zastavujeme sa na niektorých vyhliadkach. Z vrcholu je ale ešte lepší výhľad. Stretáme tu skupinu Paštikárov. Občerstvenie padlo vhod. Na Šíp sa musíme pretlačiť cez tesnú medzierku. Nikto z nás tam nezostal zašprajcovaný. Na vrchole sa stretáme s ďalšími turistami.

Zastavujeme sa ešte v jaskyni Šípske okno. Kto tam chcel byť, musel si trochu zaliezť. Miesto je to pekné. Vyškriabali sme sa ešte na Hrubého Jana, pod ktorým je tiež malá jaskyňa. Začalo mrholiť. Konečne. Prepŕchalo, ale dáždnik ani pršiplášť som nepotreboval. V Stankovanoch bola prvá krčma zaúdená. V druhej bolo dýchateľnejšie, nuž sme sa občerstvili tam. Bol tam aj krb, aj televízor, ktorý nám už od rána chýbal.

Zapísal Peter st.