Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Predsilvestrovský výstup na Marhát

Dátum konania: 30. 12. 2022

Trasa: Ranč – Valy – Božské srdce – Bielený vrch – Marhát – Jelenie jamy – Božské srdce – Vinohrady – Ranč (21 km).

Len 18 nás prišlo. Viacerí sa pridali na Marháte po prejdení kratších prístupových ciest. Cestu na Valy sme pretrpeli. Valy sa rok čo rok zveľaďujú. Pred areálom i v ňom pribúdajú sochy, lavička. Je to pekné miesto na návštevu. Aj Božské srdce nás prekvapilo novou sochou.

Doktor, ako znalec týchto hôr, nás viedol na Bielený vrch. Nepoblúdili sme, len sme pozreli širšie okolie. Na vrchole hmla. V Sedle pod Marhátom už bolo počuť vravu. Počet ľudí, chodiacich na tento vrch deň pred Silvestrom, sa zvyšuje.

Na vrchole nás už čakali naši s obsadeným prístreškom a množstvom dobrôt. Zvítania nemali konca. Od Bojňancov sme dostali účastnícky list i horalku. Ďakujeme. V jednu krátku chvíľu sa na nás pozrelo aj slniečko, ale keď nás uvidelo, radšej sa skrylo. Studený vietor z nás odoberal teplo.

Vraciame sa cez Jelenie jamy. Pri Božskom srdci ideme mimo značených trás po dobrých spevnených cestách. Od vinohradov je to strmší zostup. V Bojňanke si umývame zablatenú obuv. Tí, čo mali podpísanú dlhšiu vychádzku sa zastavili na Ranči. V teple sa porozprávali popili a verím, že spokojní prišli domov.

Zapísal Peter.