Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Pivovar Vyhne, túra, kúpanie

Dátum konania: 11. 6. 2022

Trasa: Vyhne – Kamenné more – Jelenia skala – Vyhne (15 km).

Pôvodne to mala byť túra s návštevou pivovaru. Ten sa ale rozhodol vybudovať stáčanie piva do plechoviek a tak malá krčmička, ktorá je centrom prehliadky, zmenila dočasne svoj účel. Bol krásny slnečný deň a my s plavkami vo vaku sme sa vybrali autobusom do Vyhní. Ten odparkoval na parkovisku pri kúpeľoch. Pozreli sme si aj s výkladom Kamenné more pod vrcholom Kamenná. Na vrchole sme dostali dostatočne dlhé vysvetlenie nášho ďalšieho putovania v Čechách v akcii nazvanej Až Aš a to konkrétne ubytovania v Karlových Varoch. Ideme okolo najstaršej zachovanej sladovne na Slovensku, ktorej sa ale životnosť kráti, ak sa niečo neudeje. Predbehujeme staršie panie, ktoré sa vyobliekané niekam ponáhľajú. Dozvedeli sme sa, že sa koná svätá omša pri štôlni Antona Paduánskeho. Na zraze sme videli vyobliekaných baníkov. Žiaľ, nemali sme čas počkať aspoň na sprievod.

Po žltej značke stúpame strmo pod Jeleniu skalu. Vystúpili sme na vrchol bezmenného kopca a na Jeleniu skalu klesáme. Je na nej nerezový kríž a peknú výhľady. Videli sme aj súkromný, novopostavený hrad Markus. Potešili sme sa krásnou kvetenou. Vrátili sme sa do Vyhní po cykloznačke. Zastavujeme sa v krčme s podobizňami všetkých našich prezidentov i M. R. Štefánika. Okolo kostola, cintorína so železnými krížmi, hotela Sitno prichádzame ku kaplnke Panny Márie kráľovnej, ktorá je ako jediné dielo na Slovensku od architekta Ladislava Hudeca, ktorý sa neskôr preslávil stavbami v Šanghaji i v Amerike. Volali ho aj architekt Šanghaja. Postavil tam niekoľko mrakodrapov. Odtiaľ je už blízko ku Vyhnianskemu travertínu.

Vonkajšie bazény boli napustené, ale ešte neboli otvorené. Kúpili sme si lístky do termálu – výplavového bazéna. Hneď po príchode sme zazvonili obsluhujúci personál a nedali sme mu pokoj až do nášho odchodu. Tu sa totiž dajú konzumovať nápoje, zmrzlina priamo v bazéne.

Zapísal Peter st.