Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Nátierkový pondelok VII.

Dátum konania: 18. 4. 2022

Trasa: Závada – pri kríži – Džimova spása – Vinište – Opálená skala – Podhradie – Rybníčky – Závada (16 km).

Údeniny, zemiakový šalát, hromada zákuskov. To sú vonkajšie prejavy Veľkonočných sviatkov. Zmena je život a preto vznikol nátierkový pondelok. Zmenu prišlo podporiť 36 účastníkov.

Autá sme nechali v Závade pri krčme. Mima s Ivanom nás už čakali. Najskôr nám ukázali miesto židovského cintorína. Veľa z neho neostalo. Potom sme sa vybrali pomedzi dve bane Závadského piesku. Pohľad zvrchu do bane bol impozantný. Z dobrého chodníka sme odbočili na prte. Predierali sme sa krovím. Zrazu, jaj. Niečo sa stalo. Iveta si poranila členok. Bolesť a strach o blízku budúcnosť boli zjavné. Prišli sme ku krížu. Odtiaľ odišla Iveta s kamarátkou Zuzkou dole na cestu, kam môže prísť auto. Odtiaľ sa už starali o seba len oni dve.

My sme pokračovali k jaskyni s názvom Džimova spása. Našli sme ju. Otvor dnu je zatvorený. Hádam aj dobre. Mohlo by prísť k ďalšiemu úrazu. Od jaskyne ideme priamo hore až na Vinište a pokračujeme k Opálenej skale. Divíme sa životaschopnosti borievok, ktoré úplne zabrali voľakedy lúku, na ktorej sa lyžovalo. K jaskyni idú už len najvytrvalejší. Ostatní už pregĺgajú naprázdno a tak sa ponáhľajú na hrad.

Svoju reštauráciu si rozkladáme v amfiteátri. Je tam chládok a prefukuje, ale nátierky si máme kde položiť. Napočítali sme ich 18. Okrem toho sa ponúkali hrianky, domáci chlieb, skorá zelenina, sterilizované uhorky a samozrejme zákusky. Nátierky boli všetky dobré až vynikajúce. Z každej sa zjedla tak asi polovica.

Okná sa nedali zatvoriť. Zima nás vyhnala. Poutierali sme si huby do rukávov. Okolo pomníka partizánov, cez kaplnku Nepoškvrneného počatia Panny Márie sme prišli na asfaltku. Pokračovali sme okolo salaša na Rybníčky. Stoly boli takmer všetky obsadené, rodiny si opekali dobroty. Lucka s dievčencami sa prišli dať vyšibať a odmenili nás čokoládovými vajíčkami. Ďakujeme.

Tešili sme sa na krčmu. Tá nás sklamala najviac. Bola zatvorená. A malo to aj logiku. Chlapi, požívajúci alkohol, toho už mali dosť pri polievaní, takže návštevnosť by bola nízka.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Nátierkový pondelok VII..