Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Lesníckym chodníkom Jozefa Dekrét Matejovie, Kulháň

Dátum konania: 15. 10. 2022

Trasa: Podhradie – Duchonka – Kulháň (15 km).

Topoľčiansky región bol spoluorganizátorom tohto celoslovenského podujatia. Škoda, že sa s nami nekomunikovalo. Zabezpečili sme autobusovú dopravu a vybavili sme vstup aj do hradnej veže. Zahájenie podujatia bolo na hornom parkovisku pri hrádzi. Dole je platené. Zo štátnych lesov tentokrát neprišli najvyšší predstavitelia. Nečudujem sa. Za dva roky mali šesť riaditeľov.

Autobusy nás vyviezli na Podhradie. Tam prišiel aj preplnený autobus z Oravy. Tým sa počet zúčastnených naplnil. Bolo nás niečo nad 150 účastníkov. Šéf polesia, pán Mikuš, povedal niečo o práci lesníkov. Medzitým ľudia už vstupovali do hradnej veže. Maximálny počet bol 10. Tým sa všetko predlžovalo. O 11,00 sme sa pobrali na Duchonku. Šli sme po lesných cestách. Oravčanky sú pekne spevavé tvory. Okolo bolo veľa hríbov a aj to nás zdržovalo.

Prišli sme na lesnícky náučný chodník. Keďže guláš bol už uvarený a bol dobrý, zamestnanci lesov začali na autách zvážať posledných. U Mikuša sa už rozdával guláš a čaj. Šofér z oravského autobusu vyhrával na harmonike, spievalo sa. O 16,00 sa zhromaždenie rozpustilo. Mám jednu zaujímavú správu pre turistov. Na mieste spálenej útulne by mohla do konca roka stáť nová. Väčšia, drevená, postavia ju Štátne lesy. Ak by sa kvôli rozmočenému terénu nedala vyviezť v tomto roku, bude to v budúcom. Dohodli sme sa, že ak nám ju silní tohto sveta podpália zasa, postavíme tretiu.

Tá už bude na ukrajinský spôsob. Nezničiteľná. Tešme sa.

Zapísal Peter st.