Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Kobzova Lhota

Dátum konania: 24. 9. 2022

Trasa: Francova Lhota – Kobzova lípa – Čubúv kopec – Střelná – Končitá – Durch – Valašské Klobouky (23 km).

Konečne slušne zaplnený autobus. Zišlo sa nás 34. Autobus sme mali až z Bánoviec. Kobzova lípa odoláva veku i počasiu. Vraj bola vysadená v roku 1530. Zatiaľ sa aj s pomocou lán drží. Rozhľadňa na Čubovom kopci nerastie. Zatiaľ stromy na vôkol áno. Výhľad z nej je dosť obmedzený. Cestou do Střelnej si všímame peknú krížovu cestu. Na jej konci prichádzame na slnkom zaliatu lúku. Vidíme i najvyšší vrch našej trasy. Viac nás však zaujali stavby na okraji lúky. Bola tam útulňa, do ktorej boli turisti pozvaní, aby tam prespali. Aký to rozdiel od nás, kde je všetko zakázané. Bola tam aj studnička, ale bez vody a Střelenská kaplnka s nápisom. Buď vítaný, kto v dobrom prichádzaš. V kaplnkovej veži bol zvon, na ktorý sa mohlo aj zvoniť. V dedine na to priam nabádali informačné tabule. Úsmev na tvári vyvolala vypchatá postava Tuláka Karola.

V malej dedinke sme si pozreli sochu Lojzka Ondrú, drevenú zvoničku s krížom a vydali sme sa do kopca. Miestami bol dosť strmý, ale účastníci to zvládli veľmi dobre. Na vrchole Končitej, 817 m, bola obedná prestávka. Bolo čo jesť. Kríza k turistom ešte nedorazila. Dve dediny afrických detí by sa najedli. Vrchol bol bez slnka. Teplota účastníkov klesla. Zohriali sme sa až na lúke plnej jesienok. Zastavili sme sa pri pozorovateľni Durch. Tá naša v Suľovských vrchoch nevydržala nevraživosť domácich. O kúsok ďalej nás zaujala obývaná chatka Baribal. Leží pod obrovskými jedľami, ktoré sú chránené. Po celej trase je veľa náboženských motívov. Videli sme pekný kríž s vygravírovaným Kristom v dreve kríža, či obraz Božieho milosrdenstva, o náboženských obrázkoch na stromoch ani nehovorím. Stretli sme sa aj s ťažbou dreva. Práve pri nich sme odbočili k pútnickému miestu Delanovec. Je zasvätené Panne Márii a dal ho postaviť miestny kolár, ako poďakovanie za uzdravenie syna. Rekonštrukcia bola v roku 1999. Je tu aj chutný prameň pitnej vody. Pekné miesto. A pekné a dobré miesto bolo aj rekreačnom stredisku Královec. Na občerstvenie sme dali 40 minút a stihli sme to. Disciplína bola na vysokej úrovni. Zastavili sme sa na rozhľadni Královec. Je to ten typ rozhľadne ako na Čubovom kopci, len je trochu vyššia a sú z nej aj výhľady.

Zvoní mi telefón. Jožo s ďalšími dvoma účastníkmi zablúdili. Budeme mať meškanie. Zastavujeme sa ešte v lokalite Lovisko, kde je nová kaplnka aj s napísaným dôvodom postavenia: Ako poďakovanie za uzdravenie postavil Jarolím Šuchma s kamarátmi v roku 2006.

Počasie výborné, túra zaujímavá, nikto nenadával. Alebo už slabšie počujem?

Zapísal Peter st.

Fotografie z podujatia Kobzova Lhota.