Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Klokoč

Dátum konania: 19. 3. 2022

Trasa: Sološnica – Vápenná – Sedlo Uhliská - Klokoč – Ámonova lúka – Pohanská – Plavecký hrad – Plavecké Podhradie (17 km).

Zasa ideme autobusom. Je nás len 29. V Sološnici prechádzame novou štvrťou. Zase sa utvrdzujeme, že sa až tak zle nemáme. Na viacerých miestach na túre sa stretáme so stĺpom so strieškou a sochou Panny Márie. Boli osadené, alebo možno len opravované, v roku 2003. V lese, tí čo nemali nádchu, zacítili medvedí cesnak.

Na vrchole sú naozaj výhľady na nekonečné lesy. Posilňujeme telo, ukladáme zásoby na horšie časy. Celý hrebeň Vápennej je pekný skalnatý. Často naň odbočujeme. Na mesačnej lúke sme počkali Maťa. Zoja je v nedohľadne. Sú to naše dve deti na tejto túre. Držali sa dobre. Na Klokoči nás čaká drevený kríž obťažkaný zabitými klincami s problémami a starosťami. Pridali sme mu aj my svoje.

Zastavujeme sa aj na Ámonovej lúke. Kedysi tu žili ľudia, ktorých pozvala Mária Terézia, aby dobre hospodárili v lese. Tu pracoval Ámon Gáži. Po potomkoch zostala len pivnica. Je tu aj prístrešok na prespanie.

Cestou k zrúcanine kláštora stretáme Sašinho brata a teraz neviem či s manželkou alebo priateľkou. Z kláštora sú už len ruiny. Podľa toho, čo zostalo, bol dosť veľký. Na Pohanskú sa škriabeme takmer po štyroch. Aspoň sa z blízka môžeme pozrieť na kvitnúce poniklece.

Na vrchole nás prehrieva slniečko. Dobre sa nám oddychuje. Voľakedy tu bolo hradisko. Valy jasne vidieť. Nechce sa nám vrátiť tou istou cestou. Schádzame na druhú stranu. Účastníci si pochvaľujú, že konečne niečo zaujímavé. Zastavujeme sa aj na hrade. Veľa ľudí tam už nie je, ale trúsia sa.

Pri zostupe z hradu sme snívali o krčme a jej produktoch. Zmrazil nás jeden domáci občan, ktorý nám so zjavným smútkom v tvári oznámil, že krčma je zatvorená. Odporučil nás na ihrisko, kde sa hrala miestna liga. Bola práve prestávka a tak nával pri okienku bol. Dostali sme, čo sme chceli. Slnko sadlo za horu. Ochladilo sa.

Pri autobuse nás čakal miestny občan menom Jozef. Vypadal, ako keby oslavoval už týždeň. A možno to tak aj bolo.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Klokoč.