Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Katarínsky výstup na Vtáčnik

Dátum konania: 26. 11. 2022

Trasa: Prochot – Prochotský skalný hríb – Gronštolne – Kanie studne – Vtáčnik – Kamenec – Zemianske Kostoľany (24 km).

Zišlo sa nás len 20. Vtáčnik bol vždy bohato navštevovaný. Navyše z Prochote sme ešte nešli. Túru sme začínali dobre. Juraj vytiahol liter vajcového koňaku. Bol od neprítomnej dvojice Edita-Janko, z ktorej jeden oslavuje 60-ku. Bol to dobrý štart. Hríb sa nám podarilo objaviť rýchlo. Je pekný. Škoda, že je pred očami turistov ukrytý a nevedie k nemu značka. Napojili sme sa na žltú značku.

Doviedla nás na Gronštolne. Je tu chata, asi poľovnícka. Veľmi sa nezastavujeme. Rovnomerným krokom postupujeme na Kanie studne. Čelo nás nečaká. Obávame sa o zostatok vajcového koňaku. Uvidíme ho ešte? Stúpanie na Malú Homôlku nám zväčšuje pľúca. Kráčame v hmle a po popadanej námraze. Stromy a kríky sú polepené inovaťou. Tu už vládne kráľovstvo zimy.

Prudký výšvih na vrchol je šmykľavý. Zvládli sme aj ten. Naši bežci obsadili stolík. Je na ňom veľmi veľa dobrôt. Ani sa to všetko nedá zjesť. Ďakujeme všetkým pečúcim. Dopili sme aj vajcový koňak. Katke k jej dvojitému sviatku sme nedali hobľa. To ma mrzí. Dolu sme šli po modrej dôchodcovskej značke. Sneh sa pomaly vytratil. Na topánky sa začalo lepiť blato. V Kamenci sme sa zastavili v Bar Bare. Slušné prostredie, bez cigaretového dymu, na obrovskej obrazovke bežal futbalový prenos majstrovstiev sveta vo futbale. Zaujímavo sa servírovala káva. Šálka bola na malej drevenej palete.

Otročina po asfaltke pokračovala až do Zemianskych Kostolian. Aspoň nám opadalo blato. Na železničnej stanici dojedáme sladkosti, ale úplne sa nám to nepodarilo. Vtáčnik nesklamal. Bol náročný, pekný, na vrchole biely, kaloricky bohatý.

Zapísal Peter.