Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Jurko

Dátum konania: 24. 4. 2022

Trasa: Topoľčany – Bojná smetisko – Jurko – Vozokany – Krtovce – Hajná Nová Ves – Urmince – Nemčice – Topoľčany (55 km).

Tento rok sa slávila pobožnosť k sv. Jurajovi presne na Juraja. Aj náš Juraj oslavoval doma. Na parkovisku v Topoľčanoch sa nás stretlo sedem na bicykloch. V noci pršalo, ráno bolo zamračené. Na Bojnej nás čakali dve turistky a aj Peťo. Asi mali umyté bicykle, pretože nechceli ísť s nami po horských cestách na Jurka. Zostalo nás päť. Aj my sme sa trochu obávali rozmočeného podkladu, ale zbytočne. Sucho nebolo, ale nezabárali sme sa do blata. Na omšu sme prišli presne na začiatok príhovoru starostu.

Svätú omšu celebroval biskup Judák. Ľudí bolo pri kostolíku asi tisíc. Postupne sme chladli, južný vietor sa stupňoval. Po svätej omši sme sa zbratali s našimi pešími turistami a pobrali sme sa na trhovičnú lúku za občerstvením. Ľudí tam bolo neúrekom. U mnohých vyhrali telesné potreby nad duchovnými. Rady pri stánkoch boli dlhé. Ďakujeme Jankovi s Editou, že vystáli rad na nápoje. Namiesto pečenej klobásy nám bol dobrý aj chlebík pripravený doma. Vietor bol dosť silný, ale fúkal zboku, takže sa nešlo až tak zle. Pred Krtovcami sme sa zastavili pri Kaplnke Sedembolestnej Panny Márie. V Hajnej Novej Vsi sme vysmädli. Boli sme sa pozrieť aj v kaštieli. Skúsili sme otvoriť dvere a dali sa. Pred nami ich niekto vyvalil. Opatrne sme sa vplížili na nádvorie. Pozreli sme si aj poschodie. Ešte v roku 1996 bol kaštieľ plne funkčný a boli tam deti zo špeciálnej internátnej školy. Stropy sú niekde prepadnuté. Našli sme aj krásne schodisko, miestnosť s krbom, rozhádzané knihy i zápisky, pravdepodobne riaditeľky, kde pojednáva o marxistickej etike, kde sme sa dozvedeli, že komunistická mravnosť je najvyšší stupeň mravnosti. Odchádzame.

K bráne sa blíži auto. A máme po chlebe. Vystupuje mladý muž. Ospravedlňujeme sa, že my sme dvere nevyvalili. Verí nám. Vykľul sa z neho starosta obce. Dostal signál, že niekto sa pohybuje v objekte. V dlhšom rozhovore sa trochu vyžaloval a objasnil nám majetkové pomery. Kaštieľ od školy kúpil na priamo pán Vinter. Ten v kaštieli hľadal poklady. O stavbu sa nestaral. Potom ho predal Rusom, ktorí chceli kaštieľ upraviť tak, aby sa tam mohli konať kongresy. Vonkajšok i veľká časť vo vnútri by bola zachovaná. Pamiatkári nedovolili. Teraz ho Rusi chcú predať. Momentálny stav je taký, že kaštieľ je často navštevovaný skupinami mladých, ktorí prespávajú v historických budovách. Najviac ich prichytil 26.

Ďalšou zastávkou bola rozhľadňa nad Urmincami. Čiastočne je popísaná sprostosťami, ale stojí a ponúka pekné výhľady. Tu sme už boli bez Peťa, ktorý testoval nový elektrobicykel. Posledné km mu z baterky nešla šťava. Keď mu spadol aj pedál z kľuky, stratil trpezlivosť a nechal sa domov odviezť autom.

Jankova mama v sobotu oslavovala 90 rokov. Samozrejme sa dobre pripravili na rodinné návštevy. Návštevy prišli, ale veľa nezjedli. Z toho vyplynulo pozvanie, aby sme im pomohli zlikvidovať zásoby. Obetovali sme sa. Čakala nás marlenka, tiramisu, torta, i chlebíčky. Na zapitie bol výber pív. Tak dobre nám na celom výlete nebolo.

Ďakujeme. Zapísal Peter.