Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Javorníček

Dátum konania: 12. 3. 2022

Trasa: Podhradie – Pod Skalinami – Skaliny – Javorníček – Pod Skalinami – Podhradie (17 km).

Chata Javorníček je postavená hlboko v horách. Je veľká, je pri nej jazierko, vybudovaná prašná cesta. Dá sa tam dostať autom z Hrádku. Má 22 postelí. Objednávka sa prijíma len na dve noci za 900 €, to znamená 450 €/noc. Je pekná, prostredie tiež, len nám víri hlavou, kto to tu povolil?

Parkujeme v Podhradí. V jednom momente nás bolo 31. Ideme do sedla pod Smutným vŕškom po modrej. Tu odbočujeme a cez Lipinu sa dostávame do sedla Pod skalinami. Na slniečku sa prehrievame a odľahčujeme telo i batohy. Na Janka s deťmi sme nepočkali. Videli sme ich zo Skalín, ako prišli do sedla. Na vrchole je hraničný kameň asi z roku 1901.

Krajom lesa, po lúke zostupujeme dole. Vpravo vidíme chatku Skaliny. Je zatvorená, záchod je hore nohami. Pokračujeme strmo dole a prichádzame k Javorníčku. Vychádza majiteľ a pozýva nás na kávu. Má aj čapovanú kofolu a pivo. Chceme zaplatiť, ale zdráha sa a v zdráhaní vydržal až do konca. Vo vnútri chaty horelo v krbe. Vonku svietilo slniečko. Areál je dotvorený drevenými sochami, dokonca aj erotickými postavami. Teraz som asi urobil reklamu pre pubertiakov. S poďakovaním odchádzame k Medvedej studničke. Voda tečie. Dlho sa nezdržujeme.

Znovu sa zrazíme Pod skalinami. Prechádzame popri kríža, ktorý bol menený v priebehu roka. Fotíme posledné záchvevy zimy a už sa tešíme domov.

Zapísal Peter

Fotografie z podujatia Javorníček.