Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Japonská turistika VII.

Dátum konania: 8. 10. 2022

Trasa: Csillagvár, Horné Janíky, Usurijské tigre, Včelárska paseka (10 km).

Kopírovať Japoncov prišlo 25 turistov. Prvá zastávka bola v Dolných Janíkoch. Odtiaľ sme išli k zemnému hradu. Cestou sme maturovali, aká plodina je to vysiata na roli. Bol to cirók. Používa sa ako medziplodina a pridáva sa do kŕmnych zmesí a iste poznáte aj cirókové metly. Dobre sa na nich lieta. Hrad bol vybudovaný v časoch tureckého besnenia na Slovensku. Bol obohnaný vodou z Malého Dunaja. Na hlinených valoch boli drevené palisády. Chránil brod cez rieku. Dnes sú to len valy, ktoré sú v tvare päťcípej hviezdy. Csillag = hviezda. Keď sme prišli k Malému Dunaju, na druhej strane bol nápis U Pacha. Tam sa natáčala jedna zo scén filmu Pacho hybský zbojník a je častou zastávkou vodákov pri splavovaní rieky. Z autobusu sme videli dve kruhové mohyly z doby bronzovej. Presunuli sme sa do Horných Janíkov. Zastavujeme pri kostole.

Je postavený v strede opevnenej plochy s valmi vo výške 4,5 m. Historici sa nevedia zhodnúť o čase vzniku. V hre je 13. - 14. storočie alebo 17. storočie súvisiace s pobytom Turkov. A teraz sa už tešíme na tigrov. Prichádzame pred dvanástou. Trochu čakáme. S malým oneskorením sa otvárajú dvere. Tigre sú umiestnené v železných klietkach. Výbehy majú pomerne veľké. Sú pozberané z cirkusov a súkromných chovov. Do prírody v ich prírodnom prostredí pustiť nemôžu, pretože by ich pytliaci vystrieľali. Je ich tu do 20 a jeden zožerie denne 7 – 10 kg svaloviny. Na aute im priniesli aj kuriatka z neďalekej farmy. Boli ošklbané, ale bez pohybu a tak ich len tak, bez vzrušenia, po dôkladnej obhliadke, zožrali. Na ceste za včelami sa zastavujeme v Kráľovej pri Senci. Je tu pekný secesný most. Fotia sa tu mladomanželia. Ešte sa majú radi. Dedina je pekne upravená s mnohými zaujímavosťami. Mali sme aj čas na občerstvenie pri športovom areáli. Autobus sa prediera úzkymi uličkami do Včelárskej paseky.

Pán Moravčík nás už čaká. Dávame mu 1,5 hodiny na prednášku. Trvala 3 hodiny. Bola zaujímavá. Včely sú nám teraz bližšie. Zistili sme, že med je na všetko. V obchodíku sme si mohli kúpiť včelie produkty. Mali materskú kašičku, peľ, propolis. Ale vyhrala asi medovina. V autobuse bolo veselo. Návštevu odporúčam.

Zapísal Peter st.