Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Deň pomoci prírode

Dátum konania: 23. 4. 2022

Trasa: Solčany – Dekanova chata – Zastávka – Medvedí vrch – Malý Tribeč – Tribeč – Žabica – Zastávka – Solčany (24 km).

Neprišlo nás veľa, dohromady 15, ale boli to pracovití turisti. Na Zastávku sme išli po asfaltke. Zberali sme, čo iní pozahadzovali. Asi najkurióznejší nález bola podprsenka. Pri zatvorenej, ohradenej Dekanovej chate sme nechali prvé vrece odpadu. Vraj v chate už nevládne Masarik, ale už jeho skutočný majiteľ. Na bráne neboli žiadne náboženské motívy.

Na Zastávke sme sa rozdelili. Dvaja zostali natierať prístrešok, ktorý sme vylepšili plechmi, aby voda nestekala na drevo. Náučné tabule pri Zastávke boli osadené až po stavbe nášho prístrešku. Že zle, o tom svedčí aj fakt, že začínajú padať. Neboli ani raz natreté, stĺpy boli vsadené do zeme, odkiaľ čerpali vlhkosť. Ostatní ideme po novopreznačenej modrej značke na Medvedí vrch. Je to dlhšia trasa, ale pekná. Ide sa aj okolo Medvedej studničky a sú z nej pekné výhľady. Pred vrcholom sme presekali a prestrihali zarastajúcu cestu. Odpadkov veľa nebolo. Turisti sú už poriadni.

Vyčistili sme aj okolie Pustovníkovej studničky. Na Tribeči, ktorí vďaka Mankovčanom za posledné roky veľmi opeknel, pribudlo umelecké stvárnenie ukrižovania Krista. Mňa zaujalo a potešilo. Cez žabicu sme prišli na Zastávku, ktorá už bola naimpregnovaná. Oheň plápolal, mohli sme si opekať dobroty. Dojedli sme, čo ponúkali batohy. Od Dekanovej chaty sme šli po značke. V blízkosti chaty pribudol kríž, o kúsok ďalej boli živé včelíny aj poľovnícke posedy nasmerované na prikrmovanie. Vedia mi poľovníci vysvetliť, načo sa v čase, keď je potravy dostatok, na krmoviskách ponúka kukurica? A prečo sú posedy budované v blízkosti krmovísk? Samozrejme vysvetleniu, že chcú pozorovať zver, neveríme.

Cestou sme si natrhali aj pľúcnik lekársky. Ako som už písal, odpadkov nebolo veľa. Naplnili sme dve vrecia. Ďakujem všetkým zberačom i natieračom.

Zapísal Peter.