Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Autobusom za snehom – Skalka

Dátum konania: 22. 1. 2022

Trasa: Skalka – Mýtny vrch – Zlatá studňa – Velestúr a späť (10 km).

Účasť, aj sa to hanbím napísať. Desať. Išli sme na dvoch autách. V bežeckom areáli na Skalke boli preteky. Bola to prehliadka vyšportovaných tiel a oblečenia. Počasie mrazivé, slnečné s vetrom, ktorý postupne zosilňoval. Štyria boli na bežkách, piati na pešo. Bežkári sa učili v okolí Skalky a tí lepší sa boli pozrieť Pod Čerešňou. Prešli 13 km.

Pešiaci sa motali po upravených bežeckých trasách. Odskočili si na Mýtny vrch, Zlatú studňu a Velestúr. Snehu bolo rôzne. Záveje boli aj po pás. Na Zlatej studni je prístrešok. Prekvapila nás Janka. Vytiahla 4 druhy pečených dobrôt. V nedeľu bude mať narodeniny. My sme sa tešili, že sa narodila a že prišla medzi nás. Koláče boli výborné a boli ich dosť. Zo Zlatej studne ideme na Velestúr. Chceme vidieť tajomné nápisy na skalách. Našťastie tam bol mladý pár na lyžiach, ktorí nám ukázal miesto, kde bolo treba odhrnúť sneh, aby sme videli vytesané písmo. Pôvodne sme chceli ísť aj na Hostinec, no naplánovaný skorší odchod domov nám to nedovolil. Cestou späť sme sa opäť zastavili na Zlatej studni. Ľutovali sme Janku, že stále nosila v batohu zákusky. Tentoraz sme skúsili metrový koláč. Výborný. Cesta z vrcholu v hlbokom snehu bola zážitkom. Stretáme veľa skialpinistov s tuleními pásmi na bežeckých trasách. Nemusím všetkému rozumieť.

Bežkári nám oznamujú, že sú v Penzióne Guldimer. Prišli sme práve v čas. Objednávame si polievky, kávu, čaj, pivo. Je nám tu fajn. Vonku už vietor naháňa snehové vločky. Spokojní sme šťastne prišli domov. Vyskúšali sme si, aký je rozdiel v chodení v snehu a bez neho.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Autobusom za snehom – Skalka.