Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

48. ročník výstupu na Tribeč a 19. ročník slávenia svätej omše na vrchole

Dátum konania: 15. 9. 2022

Zmenili sme spoluorganizátora. OZ Nádej zanikla pre nezáujem cirkevných kruhov. Už dlhšiu dobu nám veľmi pomáhali obyvatelia obce Mankovce na čele so starostom. Nuž sa stali spoluorganizátorom. Kňaza sme mali sľúbeného už rok. Bol ním zasa Jozef Kuna. Tentoraz si to v našom pôvodnom duchu vyšliapal. Nebol však sám. Prišiel aj nový správca farnosti Velčice Tomáš Gračka. Myslím si, že v ňom máme ďalšieho podporovateľa. Z topoľčianskej strany nešlo veľa účastníkov. Až som sa bál, či to nebude hanba na vrchole. Nebola. Zlatomoravecká strana pomohla.

Omša bola tentoraz aj so spevom a s varhanmi. Kazateľ nás upozornil, že Sedembolestnú Pannu Máriu máme za patrónku iba my. Po svätej omši bola prezentácia modelu možnej rozhľadne na Tribeči. Priniesol ju starosta Kovariec, pán Čopík aj s projektantmi. Mala by byť vysoká 26 m, jej základ bude kamenný s rozmermi 8,5x8,5 m a mala by tam byť aj útulňa. Chcem schladiť optimizmus. Zatiaľ je to len návrh a začínajú sa vybavovačky. Zaplatiť by ju mal VÚC Nitra. Keďže budú voľby, všetko sa môže zastaviť.

Po ceremónii sa podával guláš, varila káva, jedli sa prinesené koláčiky a bol na koštovku aj rôzny alkohol. Predpoveď počasia nebola priaznivá, ale hlavne že počasie bolo vynikajúce. Zakončenie bolo u Slížara.

Budúci ročník bude 20 v poradí. Chcem pozvať všetkých kňazov, ktorí slúžili svätú omšu na vrchole a budeme musieť reštartovať aj občanov z topoľčianskej strany.

Zapísal Peter st.

Guláš varili Mankovčania - ďakujeme. Kávu varili topoľčanci - tiež ďakujeme. Dodáva Peter ml.