Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

48. Zimný výstup na Tribeč

Dátum konania: 3. 12. 2022

Trasa: Prostredný vrch – Adamíková – Mišov vrch – Medvedí vrch – Malý Tribeč – Tribeč – Žabica – Brod – Súlovce (25 km).

Autobusom sa 18 turistov vyviezlo do sedla nad Skýcovom. Autobusár nám dal vianočnú zľavu. Platili sme len 40 €. Poďakovali sme sa a vyrazili sme do hmly. Zastavili sme sa na mieste, kde mali partizáni ukryté zbrane. Miesto je teraz bez stromov. Mierne zvlneným terénom sme prišli k útulni, o ktorú sa starajú ochranári. Takýchto máme radi.

Postáli sme pri Jarmočnom kríži. Spomenuli sme si na nešťastie, ktoré sa tu odohralo na prelome 18. - 19. storočia. Príbeh je na konci tejto správy. Pri výstupe na Javorový vrch sme sa zohriali. Klesáme, stúpame. Na Trojchotári nás opustili tri sestry. Neboli od Čechova. Podarilo sa im prísť domov.

Ostatní pokračovali po plánovanej trase. Na Medveďom vrchu sme sa zasa zrazili. Čas nás trochu naháňal. Na Tribeči bolo pekne. Bola hmla, ale asi od výšky 700 m bolo už snežné kráľovstvo. Bolo sa na čo pozerať, čo fotiť. Do odchodu autobusu boli dve hodiny. Začali sme sa ponáhľať. Zastavili sme sa aj na Gedelove. Do Súloviec sme prišli 30 minút pred odchodom autobusu.

Chceli sme ísť do krčmy, ale dvere sú od konca leta zamknuté. Pojedli a popili sme zásoby z vakov. Teplý autobus nás bezpečne doviezol do našich domovov. Túra to bola trochu dlhšia, ale bolo nej veľa pekných miest. Bonusom každej túry je prajná atmosféra, vzájomný rešpekt, množstvo dobrôt. Ak chcete zažiť aj vy niečo podobné, príďte.

Zapísal Peter.

Jarmočný kríž

Jarmočný kríž sa nachádza na vrchu zvanom Javorov alebo Javorový vrch. Vedie k nemu modrá turistická značka z obce Zlatno. Legenda, ktorá sa viaže k Jarmočnému krížu, je zapísaná aj v kronike už spomínanej obce Zlatno. Stalo sa  to v zime, na prelome 18. - 19. storočia. Mimochodom, bolo to v období kedy ľudia miznú na Tribeči. Cez Javorový vrch vtedy viedla stará furmanská cesta, ktorá viedla cez celý hrebeň Tribeča. Práve po nej prechádzala skupina ôsmych sedliakov, ktorý išli na jarmok do Topoľčian. Na jarmok došli, ale domov už nie. Deň na to našli dedinčania iba ich mŕtve telá, dolámané a dorezané do krvi. Boli akoby "poukladaní" na kope. Zaujímavé je, že podľa legendy mali zlomenú každú kosť v tele a rezné rany mali rôznu hĺbku aj dĺžku, takže ich nemohol spôsobiť jeden nástroj. Ešte zaujímavejšie je to, že špekulácie o tom, ako sedliakov po ceste domov prepadli a zabili zbojníci, sú neplatné. Sedliaci totiž mali pri sebe veci, ktoré nakúpili na jarmoku. Vtedajšie vysvetlenie bolo takéto: sedliaci sa na jarmoku opili, cestou naspäť sa pohádali a dobili na smrť. Lenže … mohli sa zabiť všetci navzájom? Táto legenda dodnes nemá jednoznačný záver. Preto sa krížu hovorí Jarmočný. Kto alebo čo spôsobilo sedliakom takéto smrteľné zranenia, to už asi ostane tajomstvom Tribečských lesov … .