Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Základy VhT - leto

Začiatok podujatia: 29. 10. 2021
Koniec podujatia: 31. 10. 2021

Zorganizovali sme prvé školenie Základov Vysokohorskej turistiky. Konalo sa na chate v rekreačnej oblasti Jelenec a praktická časť bola na Studenom hrade (lezecká oblasť Jelenec). Covid situácia bola taká aká bola. Topoľčany boli čierne, ale Nitriansky okres aj s Jelencom boli ešte červené. Aj preto sme nerobili až taký veľký nábor. Letné školenie budeme opakovať - asi v máji 2022. Kto nestihol, bude mať ďalšiu šancu.

Školenie, ktoré viedli dvaja inštruktori vysokohorskej turistiky (oprávnené osoby na vzdelávanie zo Zákona o športe a hlavy pomazané) sme začali už v piatok o 19,00 teóriou, ktorá trvala do 22,00. Prebrali sme históriu KST, otázky čo je to vlastne vysokohorská turistika a stihli sme aj počasie, prvú pomoc a zopár uzlov. Bola aj káva a zákusky. Ďakujeme. Aby sa nezabudlo, prišiel aj predseda a porozprával dramatickú historku o záchrane z Poludnice.

Druhý deň ráno sme začínali o 8,00. Dve hodiny trvala ďalšia teória a o 10,00 sme vyrazili na skaly. Tu sme prebrali bezpečný pohyb v ťažkom teréne, pohyb v lanovom družstve, krátke lezenie a zlaňovanie. Všetci si zaliezli, zlaňovali. Dokonca aj Marta. Po návrate a občerstvení sme pokračovali teóriou. Výstroj, výzbroj, mapy, jedlo a pitie.

V nedeľu sme ešte dokončili dačo z teórie a vybehli na skaly, kde sme si s Dagmar a Jurajom dali celé dve cesty Žltú a Zelenú. V tých turistických topánkach to v tej Zelenej bolo hodne o silných rukách, ale ťažký previs sa našťastie dá sprava obísť takým zeleninovým žľabom.

Všetko dopadlo dobre. Nitko sa nezranil. Počasie vydržalo, bolo aj celkom teplo. Na chate sa dalo kúpiť čo to na jedenie a vypitie. Účastníčky a účastník boli nadšení. Všetko ako má byť.

Vidíme sa na zimnom kurze vo Vysokých Tatrách. Zrejme niekedy v marci 2022. Budú lavíny, mačky, čakany, lopaty, laná, teplý čaj a sneh a mráz. Vykúrená horská chata a také zážitky, že sa u vás v rodinách budú tradovať ďalších osem generácií.

Musíme ešte poďakovať za podporu Nitrianskemu samosprávnemu kraju, bez dotácie by sme nemali laná, sedacie a hrudné úväzy a prilby. Zbytok železa šiel z vlastných zásob.

 

 

 

 

Peter ml.

Fotografie z podujatia Základy VhT - leto.