Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Ukončenie cyklosezóny

Dátum konania: 25. 9. 2021

Trasa: Topoľčany – Krušovce – Chynorany – Brodzany – chata Ondrej – Kolačno – Hlboké – Brodzany – Bošany – Solčany – Topoľčany (60 km).

Pred touto akciou je prikázané dobre si roztiahnuť žalúdok. Kto tak neurobil, ľutoval. Dvanásti sme odchádzali od Tesca. Jana sa k nám pripojila v Krušovciach, kde nám vybavila prehliadku kostola, ktorý je zasvätený Panne Márii. Sprievodca Peter nám rozprával o histórii kostola v Krušovciach, jeho prestavbách, o starých maľbách, o poďakovaní za úrodu, kde rôzne obrazy tvorí práve on. Boli sme sa pozrieť aj pod strechu, kde sme videli maľbu svätého Mikuláša asi zo 14 storočia, ktorá zostala mimo barokovú svätyňu, kedy sa znižoval strop pôvodnej románskej stavby. Pozreli sme si aj priľahlý park. Zaujala nás hlavne borovicová aleja. Kto chce, v parku si nájde miesto na oddych i pre detské radovánky. S meškaním sme sa vybrali na trasu. Hela nás k Chynoranskému družstvu vedie po poľnej ceste. Brodzanský kaštieľ opravujú. Pri Ondrej chate sa nevieme dohodnúť, kde vlastne stála. Pred Hlbokým odbočujeme vľavo po lesnej ceste pod Osečný vrch. Je celkom dobrá a pripomína nám štrkové cesty v Chorvátsku. Do Kolačna sme prišli bez ujmy. Krčma otvorená, čo viac si priať. Naspäť sme šli cez osadu Hlboké a v Brodzanoch sme vyšli na asfaltku a po nej rýchlo do Solčian. Z cesty nás lákal aktuálny pútač k Hele a Jurajovi. Pár necyklistov nás už očakával.

Stoly bohato prestreté, pitia dostatok. Podávala sa hustá šošovicová polievka s cesnakovo-slaninovým osúchom, bravčový a či kurací steak v žemli, grilovaná zelenina, uhorky. Ako bonus boli grilované rebierka. Nechýbali moravské koláče, oškvarkové pagáče, ovocie. Takto si predstavujem kráľovskú hostinu. Každý účastník dostal ešte aj výslužku. Po najedení sa nám dýchalo ťažšie ako v tom najstrmšom kopci. Ďakujeme Hele a Jurajovi. Bolo vidieť, že pohostenie pre nás bolo pripravované s láskou. Cítili sme sa tam veľmi dobre.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Ukončenie cyklosezóny.