Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Svinec, Ploská, Lysec

Dátum konania: 23. 10. 2021

Trasa: Velčice – kaplnka Sedembolestnej Panny Márie – Svinec – Ploská – Lysec – Velčice (18 km).

Jeseň pokročila, počasie slnečné. Boli sme sa pozrieť na druhú stranu pohoria Tribeč. 22 turistom sa to oplatilo. Zaparkovali sme vo Velčiciach na námestí. Majú tu aj fontánu, ktorá nám pripomínala sprchu. Asfaltkou ideme do hôr. Prichádzame ku kaplnke, kde je umiestnená sochy Sedembolestnej Panny Márie, ktorá je patrónkou tribečských hôr. Vidíme ju cez presklené dvere. Kaplnka je to veľká, upravené je aj okolie. Na lavičkách sa posilňujeme aj materiálne. Neďaleko je prameň vody. Mimo značky pokračujeme na Svinec. Predierame sa malinčím, ničíme si legíny. Pohľad z vrcholu je pre nás zaujímavý, iný a veľmi pekný. Listy sú už rôzne sfarbené. Opúšťame skaly a vraciame sa na asfaltku. Máme tu veľkú prestávku. Nastupujeme na kopec Ploská. Ideme skalným hrebienkom po kremencových platniach. Je tam aj trochu adrenalínu. Výhľady sa striedajú s lesným spoločenstvom. Vidíme aj Veľký Lysec, hrad Gýmeš.

Hrebeňom po slabo vychodenom chodníku sa dostávame pod skalný vrchol Lysca. Voľakedy tu stála útulňa Škára. Slúžila horolezcom a aj ostatným návštevníkom. Žiaľ už nestojí a neslúži. Zhorela. Či dobrovoľne, to nevieme. Naše skúsenosti hovoria, že niekomu prekážala. Na vrchol ideme okolo skalných okien, strmo hore. Zaujímavé. Na vrchole nás nič dobré nečaká a tak pokračujeme na skalný vrchol. Je tu nádherne, výhľady, farebná smršť. Ale veterno a chladno. Potešili sme sa dostatočne. Do Velčíc prichádzame po žltej značke, ktorá bola preložená, pretože novodobí zbohatlíci svoje ťažko zarobené peniaze musia niekde investovať. Kúpiť si kus lesa, oplotiť si ho a osamote sa tešiť, aký som bohatý. Tu sa odviazal riaditeľ Bojnických kúpeľov.

Krčma v dedine má výdajné okienko. Sedíme vonku, pijeme chladené nápoje, je nám zima. Dlho sme nezostali. Ten Covid je sviňa. Odopiera nám príjemné posedenie šťastných ľudí.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Svinec, Ploská, Lysec.