Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Soblahov a Ostrý vrch s Chatou pod Ostrým vrchom

Dátum konania: 20. 11. 2021

Trasa: Soblahov - rozhľadňa Dúbravka - po starej železnici - Pod Svitavou - Sedlo Lúčky - Ostrý vrch - Veľké Kačky - Čiernachov - chata Pod Ostrým vrchom - Soblahov (18 km).

Prišlo 18 záujemcov. Verím, že neboli sklamaní. Autá sme zaparkovali na parkovisku pod Končitou. Ideme do bývalého kameňolomu. Našťastie i napriek záujmu o opätovné otvorenie mu môžeme hovoriť bývalý. Prechádzame popod strmé skaly horolezeckého areálu Hrádok. Vidíme nové značenie horolezeckých trás. Po rebríkoch prichádzame na hrebeň. Výhľady stále pekné, slniečko sa na nás usmieva. Z doliny sa však začína valiť hmla, ktorá nás kompletne zahalila. Videli sme hradisko Hrádok aj jeho valy. Zastavili sme sa aj pri kríži, ktorý je tu na pamiatku solčianskeho turistu. Niekto mi hovoril, že je plný alkoholu. Skúšali sme, ale bol prázdny. Boli na ňom však dve skrutky. Po odskrutkovaní bolo cítiť alkohol. Tak asi to bola pravda. Občerstvili sme sa. Alkohol nebolo cítiť len z kríža. Jedli sa aj rôzne druhy koláčov. Zasa sa nemôžeme sťažovať na množstvo a ani na kvalitu.

Časť Čertových chodníkov sme si prezreli cestou na Končitú. Sýtozelený mach na skalných blokoch sa tlačil do pozornosti. Krásne miesta. Boli tu aj dvaja boulderisti aj so psami. Odbočili sme na Končitú. Krásna scenéria pretrváva. V obkľúčení skál obedujeme. Strmo zostupujeme do Gepňárovej doliny. Počuli sme výkriky šťastia a očarenia krásou. Až dole som sa dozvedel, že to boli výkriky strachu. Po asfaltke teraz stúpame hore. Na krátko úseku stretáme tri autá. Zákaz, nezákaz. Pri pamätníku partizánom odbočujeme na Makovište. Zo začiatku pohoda, neskôr pády, prepadávanie nôh do listami pokrytých dier. Našťastie sa nikomu nič nestalo. Prechádzame nad Makovišťom. Vidíme reumou vykrivené stromy. Zastavujeme sa aj na vyhliadke, ktorá nám ale nič neukázala.

Tešíme sa s obavou na Chatu pod Končitou. Na naše prekvapenie bola otvorená. Niečo sme vypili, niečo zjedli. Chata je oproti poslednej návšteve rozšírená. Je tu aj možnosť prespania. My ju nevyužívame a spokojní ideme domov.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Soblahov a Ostrý vrch s Chatou pod Ostrým vrchom.